Svijet

PROTEST ZBOG HAPŠENJA FURGALA U Habarovsku i dalje masovne demonstracije

Hiljade nezadovoljnih građana protestvuju već treću nedjelju u Habarovskom, glavnom gradu istoimene oblasti na dalekom istoku Rusije, zbog hapšenja gubernatora Sergeja Furgala, pod optužbom za saučesništvo u ubistvima izvršenim prije nego što se otisnuo u političke vode.

PROTEST ZBOG HAPŠENJA FURGALA U Habarovsku i dalje masovne demonstracije
FOTO: ALEKSANDR KOLBIN / EPA

Prema pisanju TAS, ogorčeni građani smatraju da su optužbe protiv gubernatora Furgala neosnovane i zahtjevaju da se sudski proces vodi u njegovom rodnom gradu, koji je više od 6.000 kilometara udaljen od Moskve.

Najveći broj demonstranata okuplja se tokom vikenda, u prosjeku do 10.000, iako vlasti tvrde da je na ulicama bilo najviše oko 3,5 hiljade ljudi.

Dok policija u Moskvi veoma brzo odreaguje na neprijavljene proteste i munjevito rastjera demonstrante, lokalne policijske snage u Habarovsku do sada nisu intervenisale.

Furgal je na lokalnim izborima 2018. godine pobijedio kandidata Putinove stranke Jedinstvena Rusija, osvojio lokalnu skupštinu i tokom svog mandata gradio imidž “čovjeka iz naroda, narodnog gubernatora”, pa je sebi smanjio platu, naredio prodaju jedne luksuzne jahte koju je kupila prethodna administracija i ponudio nove pogodnosti i pomoć sugrađanima.

Predsjednik Vladimir Putin je na Furgalovu poziciju postavio Mihaila Degtiarijova iz Furgalove Liberalno demokratske partije kako bi smirio nezadovoljstvo građana.