Svijet

Protesti u Njemačkoj: Greta Tunberg i ostali aktivisti u borbi protiv klimatskih promjena

Više desetina hiljada aktivista za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući i tinejdžerku Gretu Tunberg, održaće proteste u gradovima širom Njemačke kako bi izvršili pritisak na kandidate na parlamentarnim izborima koji se u toj zemlji održavaju u nedjelju 26. septembra.

Protesti u Njemačkoj: Greta Tunberg i ostali aktivisti u borbi protiv klimatskih promjena
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT/EPA

Organizator demonstracija je omladinski pokret “Petkom za budućnost” koji smatra da je politička elita iznevjerila mlade.

Političke stranke nisu dovoljno ozbiljno shvatile klimatsku katastrofu. Velika promjena moguća je samo ako se izvrši pritisak sa ulica – rekla je lider njemačkog ogranka pokreta Luiza Nojbauer, koja je većim strankama poručila da više nemaju nikakav izgovor za nereagovanje.

Širom Njemačke planirano je više od 400 “klimatskih štrajkova” na čelu sa Tunbergovom za koju se očekuje da će održati govor ispred Rajhstaga u Berlinu.

Protesti će biti organizovani pod sloganom “Mi smo mladu i svijet nam je potreban” i “Sve za klimu”.

Glavni zahtjev demonstanata je ograničenje zagrijevanja Zemlje na maksimalnih 1,5 stepeni Celzijusovih stepeni kao što je navedeno u Sporazmu iz Pariza 2015. godine.

Pokret “Petkom za budućnost” je nastao u avgustu 2018. godine kada su Tunbergova i drugi aktivisti svakog petka sjedeli ispred zgrade parlamenta Švedske u znak protesta zbog nedostatka djelovanja protiv klimatskih promjena.

Prihvati notifikacije