Svijet

Protesti u Sloveniji: Demonstranti bacali baklje na Parlament

Protivnici mjere za suzbijanje covida-19 večeras su se okupili na Trgu republike u Ljubljani. Oni su kritikovali vladu skandirajući da podnese ostavku. Nakon dva sata zapalili su baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije.

Protesti u Sloveniji: Demonstranti bacali baklje na Parlament
FOTO: BOBO/24.UR.COM/SCREENSHOT

Demonstranti koji su se okupili danas na Trgu republike u Ljubljani, imali su dva zahtjeva: promjenu mjera za suzbijanje virusa kovid-19 u preporuke i prijevremene izbore.

FOTO: LUKA KOTNIK/24.UR.COM/SCREENSHOT
FOTO: LUKA KOTNIK/24.UR.COM/SCREENSHOT

Prije protesta organizatori su pozivali na miran skup, ali incident se dogodio čim je nepoznata osoba bacila flašu na jednog od policajaca koji su čuvali skup. Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu Parlamenta. Policija je stoga pojačala svoju prisutnost ispred Narodne skupštine.

Prisutni su zapalili navijačke baklje i počeli ih bacati na Parlament Slovenije. Jedna od baklji pala je ne sredinu nadstrešnice iznad vrata i izgorila. Policijski helikopter kruži iznad Ljubljane, prenosi N1.

-Kad igramo fudbal, Viole i Grin Dragons su na suprotnim obalama, a kad je u pitanju Slovenija, oni se zajedno”, rekao je jedan demonstrant potvrdivši navode kako na skupu učestvuju dvije najveće navijačke grupe u ovoj zemlji.

Okupljeni na skupu takođe su doveli u pitanje sve naučne nalaze i nepobitne činjenice o korona virusu i vakcinama.

Prihvati notifikacije