Politika

"Protiv sam sankcija Dodiku" Ivanić poručio da će BiH biti stabilna kada ne bude OHR

Od sankcija Dodiku danas neće biti ništa, očekujem osudu, Evropski parlament ne može uvesti sankcije, izjavio je bivši član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

"Protiv sam sankcija Dodiku" Ivanić poručio da će BiH biti stabilna kada ne bude OHR
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

On je za televiziju N1 rekao da je protiv sankcija “iako se one uvode Dodiku”.

– Mislim da traju dva procesa, jedan je prijetnja sankcijama, a druga je neka vrsta ponude da se vrate u institucije i da se sve zaboravi – kaže Ivanić.

Poručio je da ne misli da je u BiH uopšte moguće da dođe do sukoba.

Pročitajte još

– Prije da, sada u novim okolnostima ne. Evropska Unija će biti mnogo prisutnija, a SAD i Rusija će ispipavati mišiće negdje drugo. Sukob ne očekujem jer ne vidim kako bi se mogao odvijati. Mislim da će doći do neke vrste ignorantskog odnosa prema Rusiji kada je u pitanju Savjet za implementaciju mira. Visoki predstavnik će dobiti veća ovlaštenja – predviđa Ivanić.

On je mišljenja da Rusiju ne treba izbacivati iz Savjeta za provođenje mira u BiH.

-Ne. Rusija je zemlja koja je to potpisala, ali će doći do pokušaja ignorisanja njenog političkih stavova. BiH je bila u miru jer su iza Dejtonskog sporazuma bile sve velike sile, Rusija, SAD, EU, Hrvatska, Srbija. Mi smo zadnji veliki uspjeh međunarodne zajednice, pa smo imali katastrofe tipa Sirije, Avganistana pa sada i Ukrajine. Ja sam sretan ako se velike sile slažu po pitanju BiH, a ne da se tuku preko nas – dodao je Ivanić.

Na pitanje da li je Rusija destabilizujući faktor u BiH, Ivanić je odgovorio da ne mislim da su igrali tu ulogu.

– Ja nemam namjeru da budem ničiji advokat. Nisam do sada čuo nijedan stav koji ide ka razbijanju BiH. Mislim da će prava stabilnost ove zemlje biti kad ne bude OHR. Pri kraju mandata 2007. bila je donesena odluka da se ugasi OHR. Onda se pojavio Haris Silajdžić i rekao BiH bez entiteta i Milorad Dodik koji je rekao nezavisna RS – podsjetio je Ivanić.

Prihvati notifikacije