Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Protivgradni centar u Hercegovini: Rakete uskoro stižu u Trebinje i Ljubinje

Regioni
Autor:

Foto: V. Nikitović/RAS Srbija

Istočna Hercegovina ubuduće će biti pokrivena sa 30 automatskih protivgradnih stanica, koje će tokom ove godine biti spremne za prvo dejstvovanje.

Direktor „Protivgradne preventive RS“ Tihomir Dejanović je nakon obilaska novoizgrađenog regionalnog protivgradnog centra u Dražin Dolu kod Trebinja, istakao da će se upravo iz ovog centra rukovoditi sa svim protivgradnim jedinicama na području Hercegovine.

– Ovaj regionalni centar preuzeće ulogu rukovođenja čim se završi obuka kadrova, a do tada će se protivgradnim stanicama rukovoditi iz glavnog centra koji se nalazi kod Gradiške – naveo je Dejanović.

On je istakao da je izgradnjom ovog centra i protivgradnih stanica i područje Hercegovine ušlo u sistem zaštite od grada koji, nerijetko, nanosi veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima na ovom području.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Tihomir Dejanović

– Do sada je protivgradni sistem bio instaliran samo u sjevernom dijelu RS i obuhvatao je oko milion hektara branjene površine, dok će instaliranjem sistema u Hercegovini biti zaštićeno dodatnih 100.000 hektara – pojasnio je Dejanović.

Na području Trebinja instalirano je devet od deset protivgradnih stanica, dok su na području Ljubinja aktivne tri, a do kraja godine biće postavljeno svih 30 protivgradnih stanica.

Prema Dejanovićevim riječima, na raspolaganju regionalnom centru u Trebinju je i magacin ubojitih sredstava, koji će, osim za protivgradnu zaštitu, biti korišćen i za skladištenje deminiranih sredstva Civilne zaštite.

Dejanović je rekao da će u narednom periodu biti izvršen tehnički i prijem magacina od Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega će on biti stavljen u funkciju.

Dejanović: Iz budžeta 25 miliona

Vlada Republike Srpske izdvojila je tokom petogodišnjeg perioda oko 25 miliona maraka za protivgradnu zaštitu iz budžeta Srpske, rekao je  Tihomir Dejanović.

On jer precizirao da su nabavljena dva meteorološka radara, izgrađeno 218 od ukupno 230 planiranih automatskih protivgradnih stanica i izgrađen regionalni centar u Trebinju, a biće izgrađen i isti takav centar u Bijeljini.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO