Politika

PROTJERAN ZBOG ŠPIJUNAŽE Hrvatski diplomata Šnajder proglašen personom non grata zbog vrbovanja za službu

Prvi sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske u Srbiji, Hrvoje Šnajder, protjeran je zbog špijunaže.

Ivica Dačić
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Kako nezvanično saznaju Novosti, u pitanju je dokumentovana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko konzularne odnose i usljed toga je proglašen personom non grata.

Ranije večeras je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo da je 20. novembra 2023. godine donijelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unaprijeđenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije