Politika

OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI Vučić: Nastavićemo da pomažemo Republici Srpskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jedan od strateških ciljeva Srbije u narednoj godini da u potpunosti sačuva mir i stabilnost, što neće biti jednostavno s obzirom na situaciju u regionu.

OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI Vučić: Nastavićemo da pomažemo Republici Srpskoj
FOTO: ZORAN ŽESTIĆ/TANJUG

On je naveo da će Srbija nastaviti da pomaže Republici Srpskoj i Srbima u regionu i poželio dobro zdravlje srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Pomagaćemo našem narodu u regionu, gradićemo odnose sa Republikom Srpskom u skladu sa Zakonom o specijalnim paralelnim vezama i dalje ćemo pomagati Republiku Srpsku. Nastavićemo dobru saradnju sa svima, da ne bude nesporazuma, da imamo dobre odnose i sa Sarajevom i sa Podgoricom i sa Tiranom, to su naši prvi partneri i u inicijativi `mali Šengen`. Nadam se da ćemo uspeti, uprkos poteškoćama, da sačuvamo mir – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je kao drugi strateški cilj naveo brigu o zdravlju građana i pobjedu nad virusom korona, što, kako je rekao, znači nastavak višemilionskog ulaganja u bolničku infrastrukturu i u standard zaposlenih.

– U avgustu ćemo otvoriti rekonstruisani Klinički centar Srbije, za dva dana ćemo postaviti kamen temeljac za klinički Centar Vojvodine – rekao je Vučić.

Kada je riječ o vakcinaciji, on je izrazio očekivanje da do kraja godine stignu prve vakcine iz Rusije koje će biti primjenjivane kada dobiju dozvolu Agencije za lijekove, a da će tokom januara u fazama stići 77.000 doza “Fajzerove” vakcine.

– Odmah nakon vakcinacije štićenika u staračkim domovima, prelazi se na one koji rade u kovid sistemu – rekao je Vučić i dodao da je Srbija prva u regionu nabavila vakcine.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da vodi računa o građanima na Kosovu i Metohiji i da im šalje pomoć uvijek, a posebno u epidemiji, te je optužbe iz Prištine u vezi s tim okvalifikovao kao politizaciju.

Vučić je kao treći cilj naveo poboljšanje ukupnog standarda građana.

– Naš cilj je da nam stopa rasta bude veća od šest odsto, a da ukupni javni dug države bude ispod 60 odsto. Ići ćemo na dalje povećanje plata i nastaviti ulaganje u zdravstvo, vojsku i policiju – rekao je Vučić i dodao da će penzije do kraja 2021. godine biti prosječno 270 evra.

On je najavio da slijede ogromni infrastrukturni projekti među kojima je i završetak auto-puta Kuzmin-Sremska Rača.

– Mi završavamo kompletan most na Savi da bismo se spojili sa Republikom Srpskom, pomoći ćemo i izgradnju auto-puta do Bijeljine, što je veoma važno za Srpsku, ali se nadam da će takav značaj imati i za ljude u Sarajevu i Tuzli da sa njima budemo povezani – rekao je Vučić.

Vučić je izrazio očekivanje da do kraja 2021. godine bude završena pruga Novi Sad- Beograd, da se nastavi izgradnja mreže gasovoda u okviru gasovoda “Balkanski tok”, te da Srbija nastavi da uspješno privlači velike svjetske investitore.

Protjerivanje ambasadora

Vučić je izjavio i da je Beograd očekivao da Podgorica promijeni odluku o protjerivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića i da još čeka.

On je poručio da će Srbija nastaviti da gradi bratske i prijateljske odnose sa narodom Crne Gore i sa svakom vladom, poštujući interese Srbije i srpskog naroda.