Banjaluka

Provjera u roku od 30 dana: Roditelji se žalili na rad vrtića "Anđeo"

Roditelji djece u vrtiću “Anđeo” žalili su se Republičkoj inspekciji, Ombudsmanu za djecu Republike Srpske, Gradskoj upravi Banjaluka zbog nepravilnosti u radu ove predškolske ustanove.

VRTIĆ ANDJE U NASELJU ROSULJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Oni su se žalili na veliki broj djece u grupama, kao i na konstantno poskupljenje.

Iz Republičke prosvjetne inspekcije su za Srpskainfo istakli da su zaprimili protekle sedmice anonimnu prijavu koja se odnosi na različite aspekte rada predškolske ustanove „Anđeo“ u Banjaluci, kao i na visinu cijene usluge boravka djece.

– U skladu sa odredbama Zakona o inspekcijama Republike Srpske, rok za postupanje inspektora po prijavi je 30 dana, te će kontrola u dijelu nadležnosti ovog organa biti izvršena u narednom periodu. Takođe, napominjemo da ovaj organ može postupati samo u okviru svojih nadležnosti, odnosno kontrola prosvjetne inspekcije se odnosi na poštivanje i primjenu odredaba Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u smislu ispunjenosti i pridržavanja uslova za rad ustanove (odobrenje za rad, formiranje vaspitnih grupa, broj djece u grupama, broj vaspitača i drugo) – istakli su oni.

Ovlaštenja

Кada je riječ o finansijskom poslovanju predškolskih ustanova, prosvjetna inspekcija, dodaju, nema ovlaštenja za tu vrstu kontrole, niti ima ovlaštenja da propisuje i ograničava cijene usluga boravka djece.

– Ukoliko zakonodavni organi propisima ograniče cijene usluga u privatnim predškolskim ustanovama, inspekcija u tom slučaju može provjeriti da li se ustanove pridržavaju propisane cijene – istakli su iz Inspektorata Republike Srpske.

Na osnovu prijave roditelja, reagovao je i Ombudsman za djecu Republike Srpske, koji za Srpskainfo objašnjavaju da su primili anonimnu žalbu nezadovoljnih roditelja koja se odnosi na vrtić “Anđeo” i da po istoj postupaju kao i po svakoj zaprimljenoj prijavi.

VRTIĆ ANDJE U NASELJU ROSULJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Prijava je proslijeđena nadležnim organima radi utvrđivanja zakonitosti u rada navedene ustanove i nakon dobijenih odgovora ćemo odlučiti o daljim eventualnim aktivnostima i mjerama. Inače, Ombudsman za djecu je po jednom drugom osnovu po službenoj dužnosti zatražio od RPZ-a da izvrši interventni nadzor u pomenutoj ustanovi, i u tom postupku nisu utvrđene nepravilnosti u radu ove ustanove – rekli su iz Ombudsmana za djecu.

Žale se na cijenu vrtića

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije obavezno, ističu oni, ali je izuzetno važno za rast i razvoj djeteta, posebno njegovu socijalizaciju i pripremu za nastavak školovanja.

Pročitajte još

– Osim što nam je cilj da što veći broj djece bude obuhvaćen predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, veoma je važno i da sva djeca imaju mogućnost da dobiju kvalitetno obrazovanje na jednak način i pod istim uslovima – istakli su oni.

Roditelji traže postupanje nadležnih odjeljenja Gradske uprave, o čemu su obavijestili i gradonačelnika Draška Stanivukovića, kao i Ombudsmena Republike Srpske i Ombudsmena za djecu.

Roditelji se u najvećem slučaju žale na skup boravak u vrtiću “Anđeo”, koji je privatni. Kažu da se od početne cijene od 220 KM za boravak jednog djeteta u vrtiću stiglo do 360 KM.

– Za troje djece pojedinci trebaju platiti 720 KM. Ko dozvoljava ovakvu pohlepu? Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u javnim predškolskim ustanovama privatnici se bogate. Ko dozvoljava ovakvu diskriminaciju među djecom – pitaju roditelji.

Plaše se odmazde

Dodaju da za cijenu koju plaćaju vrtić ne dobijaju kvalitet na tom nivou i tvrde da se krši zakon u pogledu broja djece koja smiju da budu u jednoj grupi.

– Za ispitivanje ovih i drugih nepravilnosti obratili smo se nadležnim institucijama anonimno jer strahujemo da se nama ili našoj djeci ne desi odmazda od strane vlasnika vrtića, koji nisu htjeli do sada da nas saslušaju i da nađemo zajednički dogovor na obostrano zadovoljstvo. Plašimo se da će raskinuti ugovor i izbaciti našu djecu ako istupimo javno, a slično se već desilo – kažu roditelji.

Roditelji su se žalili i na prekomjeran broj djece u grupama u vrtiću “Anđeo”, kao i na neadekvatan broj vaspitača koji rade.

– Tek što je počela isplata subvencija, stiže novo povećanje na 320 KM za boravak djeteta, a sramno je bilo objašnjenje da cijene rastu “imajući u vidu platežnu moć svih korisnika”. Kada smo se pobunili, s roditeljima koji su zatražili sastanak raskinut je ugovor – piše u dopisu institucijama i dodaju da je pod pritiskom održan sastanak, te da su djeca za koju je raskinut ugovor vraćena u vrtić, ali da je cijena ostala visoka.

Novo povećanje cijene

Novo povećanje cijene iz vrtića “Anđeo” je najavljeno za 1. april, pa će se tada plaćati 360 KM za jedno dijete, 590 za dvoje i 720 KM za troje djece. 

Roditelji mole nadležne institucije da nađu mehanizam za ograničavanje cijena boravka u privatnim vrtićima, koji će vlasnicima omogućiti skromniju dobit.

U prijavi inspekciji, upućenoj prije desetak dana, navedene su i druge nepravilnosti zbog kojih roditelji sumnjaju da se u vrtiću krše propisi u poslovanju, prava radnika, prava djece, kao i građevinski propisi i propisi o bezbjednosti koji moraju da važe u predškolskim ustanovama zbog čega traže hitno postupanje nadležnih organa.

Iz vrtića “Anđeo” kratko su rekli da ne žele komentarisati navode roditelja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije