Politika

PROVOKATIVNE TVRDNJE ALBANSKIH ISTORIČARA “Manastir Visoki Dečani ne pripada Spskoj pravoslavnoj crkvi”

Udruženje kosovskih istoričara “Ali Hadri”, ogranak u Dečanima zatražio je danas od Srpske pravoslavne crkve da se izvini zbog, kako tvrde, “genocida” koji su Srbi navodno počinili nad Albancima tokom proteklih sukoba na KiM, a povodom izjave igumana manastira Veliki Dečani,  Save Janjića da taj hram i sporno manastirsko zemljište pripadaju srpskoj crkvi.

PROVOKATIVNE TVRDNJE ALBANSKIH ISTORIČARA “Manastir Visoki Dečani ne pripada Spskoj pravoslavnoj crkvi”
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Tri godine od odluke kosovskog Ustavnog suda prema kojoj se srpskom manastiru Visoki Dečani priznaje pravo na zemlju površine 23 hektara, dečanska opština odbija da tu odluku primijeni.

S tim u vezi iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić dao je izjavu Glasu Amerike, što je izazvalo reakciju dečanskog ogranka pomenutog udruženja istoričara koji tvrde da je riječ o manastiru pravoslavnih Albanaca i da iguman Sava Janjić služi u albanskom pravoslavnom manastiru, koji su, kako kažu, “uzurpirali srpski okupatori još u srednjem vijeku”.

Manastir Dečani je, prema tvrdnjama pomenutih istoričara, tokom, kako kažu, “oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije”, prenijela je prištinska Koha.

Oni kažu i da im je još uvijek u svježem sjećanju period kada su visoki dostojanstvenici manasira Dečani u tom zdanju “osveštavali stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična djela nad Albancima iz Dečana, okoline i šire”.

Neistina je da manatir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je to hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirskog hrama Dardan, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči na zemlji Haka Kučija iz Dečana – navodi se u reagovanju istoričara iz dečanskog ogranka udruženja “Ali Hadri”.

Na Janićevu izjavu da sveštenstvo manastira Visoki Dečani ima kosovske dokumente i da poštuju kosovske zakone, istoričaru kažu da je to “potpuna drskost” i da iguman Sava, kako kažu, ne poznaje i ne poštuje zakone tzv. Kosova, a to zaključuju po tome što SPC kosovsku teritoriju ne naziva “Republikom Kosovo”, već Kosovo i Metohija.

Oni su pozvali igumana Savu da “povuče” svoje izjave i izvini se za navodni geocid koji je, kako tvrde, “srpski narod počinio nad Albancima iz Dečana”.

Traže od Jajića i da povuče izjave koje, kako kažu, destabilizuje bezbjednosnu situaciju u Dečanu tvrdnjom da preduzeća„ Apiko “i „Iliria“ pripadaju manastiru.

– Podsjećamo Savu i njegove nadređene da nema Albanaca koji će prenijeti imovinu i preduzeća ”Apiko” i ”Ilirija” u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i neprimijenjiva, s obzirom na to da je donijeta na osnovu dokumenata iz perioda Miloševićevog režima – navodi se u reagovanju dečanskog ogranka udruženja istoričara “Ali Hadri”.