Sudbine

PRVA KRALJICA ESTRADE Muškarci su zbog nje GUBILI SUPRUGE, FIRME BACALE NOVAC, zarađivala je VRTOGLAVE SUME ZA NOĆ

Živjela je u predratnoj Jugoslaviji i naizgled je imala sve - muškarci su je obožavali, zbog nje se razvodili, ženama je bila uzor. Ali, život ju je promijenio. Tuga i bol zauvijek su promenile njenu ljepotu. Sjaj je zamijenila tamom i na kraju više nikada nije bila ista.

PRVA KRALJICA ESTRADE Muškarci su zbog nje GUBILI SUPRUGE, FIRME BACALE NOVAC, zarađivala je VRTOGLAVE SUME ZA NOĆ
FOTO: VLADEN VASKOVIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sofka Nikolić je, mnogi kažu, bila prva estradna zvijezda na ovim prostorima. Rođena je 1907. godine u mjestu Tabanovići kod Šapca. Jako mlada otkrila je svoj talenat i odlučila da joj je muzika životni poziv, a za vrlo kratko vrijeme osvojila je srca mnogih.

Pred beogradskom publikom je prvi put nastupila sa 20 godina u kafani „Bumskeler“. Zarađivala je nevjerovatnu sumu za veče, a onda su uslijedili veliki hitovi poput „Cojle Manojle“ i „Kolika je Jahorina planina“.

Gotovo da nije bilo dana kada nije imala nastupe, a snimila je nevjerovatnih 55 ploča za godinu i po dana. Njen glas se čuo van granica tadašnje Jugoslavije – od Budimpešte, preko Beča i Berlina do Pariza.

Njen privatni život je bio glavna tema novinara koji su je pratili u stopu. Firme su organizovano dolazile na njene nastupe i trošile do zadnje pare kako bi joj platili da pjeva čak i po deset puta jednu te istu pjesmu. Fatalna je bila i za muškarce koji su se razvodili vjerujući da će biti sa njom.

Sve je ipak krenulo nizbrdo kada joj je umrla kćerka 1936. godine. Tu tragediju nikad nije preboljela, a i sama je isticala da joj je to uništilo život. Tada se povlači u Bijeljinu gdje joj je živjela majka. Početkom šeste decenije prošlog vijeka se vraća u Beograd gdje je nastupala u kafanama, ali to je bila samo blijeda sjenka one stare zvijezde. Umrla je u staračkom domu u Banji Koviljači 1982. godine, a jedan sokak u Bijeljini nosi njeno ime, piše Blic.