Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRVA MINI-HIDROCENTRALA U Istočnoj Ilidži obilježen početak radova

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Na teritoriji Krupačkih stijena u opštini Istočna Ilidža danas je obilježen početak izgradnje prve mini-hidrocentrale u ovoj opštini, na rijeci Željeznici.

Početak radova ozvaničili su načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predstavnici izvođača – firme “Radis” iz Istočnog Sarajeva i preduzeća “SAS” iz Priboja, koje je finansijer ovog projekta.

Načelnik opštine Marinko Božović izjavio je da se radi o projektu dvije opštine, odnosno da je početak vodozahvata na susjednoj opštini Trnovo, a da je strojara predviđena na teritoriji opštine Istočna Ilidža, tačnije na lokalitetu Krupačke stijene.

On je naglasio da je investitor obezbijedio sve dozvole za izgradnju kao i građevinsku dozvolu koju je izdalo ministarstvo.

Prema njegovim riječima, kada mini hidrocentrala bude stavljena u funkciju, u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine, ići će povrat od proizvedene električne zajednice lokalnoj zajednici.

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Jedan od vlasnika firme SAS, koja je i investitor gradnje, Rade Gavrić, iskoristio je priliku da se zahvali lokalnoj zajednici koja je imala sluha i za njihove prethodne projektke.

– Investicija je vrijedna 10 miliona KM, u prvoj fazi sa 1 megavat, sa mogućnošću proširenja, a rok izgradnje je dvije godine – rekao je Gavrić.

Tehnički direktor firme “Radis” d.o.o. koja je izvođač radova, Nemanja Kostić, izjavio je da je trenutno teren u pripremi, i da će uspjeti završiti radove u predviđenom roku.

Ovo je prva mini hidrocentrala na teritoriji opštine Istočna Ilidža. Radi se o mini hidocentrali kapaciteta jedan megavat sa mogućnošću proširenja na dva megavata.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO