Kultura

PRVA ULOGA MIRJANE KARANOVIĆ Projekcija filma "Petrijin venac" u Art bioskopu Banskog dvora

U Art bioskopu Banskog dvora sutra u 20 časova biće prikazan film „Petrijin venac“ u režiji Srđana Karanovića, a u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Banjaluci i Centar filmom iz Beograda.

PRVA ULOGA MIRJANE KARANOVIĆ Projekcija filma "Petrijin venac" u Art bioskopu Banskog dvora
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj programski sadržaj je ograničen na 20 posjetilaca. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

„Petrijin venac“ je jugoslovenski film snimljen 1980. godine u režiji Srđana Karanovića. Film je snimljen po motivima preuzetim iz istoimene knjige Dragoslava Mihailovića.

Film je sniman u Senjskom Rudniku. U ovom filmu Petriju je glumila Mirjana Karanović kojoj je to bila prva uloga. Ulogu stare Petrije i naratora imala je Darinka Živković (1928-2013), naturščik. Inspiracija za lik Petrije bila je Milena Stefanović iz rudarskog naselja Ravna reka kod Ćuprije. Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa VIP mobajlom i Centar filmom je restaurisala ovaj filmski klasik. Pretpremijerno film je prikazan u Čačku 12. novembra, a premijerno u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke 15. novembra 2018. godine.

Radnja se odvija u malom rudarskom mestu u Srbiji i obuhvata prederatni, ratni i poslijeratni period. Priča o tragičnom životnom putu nepismene žene sa sela, o njenom životu sa trojicom ljudi koje je voljela. Njen životni put pun trpljenja, samoće, razočaranja, nadanja i ljubavi, prerasta u simbol čovjekove pobjede.