Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Prva vjetroelektrana u BiH u srijedu počinje s radom

Biznis
Autor:

Mesihovina, prva vjetroleketrana u BiH i jedna od najvećih na prostoru jugoistočne Evrope, biće puštena u rad u srijedu, 14. marta.

Riječ je o postrojenju koje je smješteno u centralnom dijelu Opštine Tomislavgrad i koje ima 22 vjetroagregata ukupne snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od približno 165 GWh.

– Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6 000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može da snabdijeva električnom energijom približno 27 500 domaćinstava – rekao je generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja.

Podsjetio je da je ova kompanija 2004. godine pokrenula projekt “Analiza mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije u BiH”. U okviru istog su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dan Mesihovini.

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 miliona eura od čega se najveći dio, 72 miliona eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW), dodao je Gilja.

Po Giljinim riječima, Elektroprivreda HZ HB jedino je elektroprivredno preduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora.

– U našem sistemu je sedam hidroelektrana, a sada imamo i jednu vjetroelektranu. Dakle, korist nam je velika od VE Mesihovina, posebno što izgradnjom svojih proizvodnih kapaciteta smanjujemo uvoz energije, postajemo uspješniji tržišni konkurenti i naravno, iz svojih kapaciteta, osiguravamo kvalitetnu i pouzdanu isporuku električne energije većem broju svojih kupaca. Prvi smo u BiH koji smo realizovali iskorištenje energije vjetra i na to smo ponosni jer, prateći nove tehnologije, idemo ukorak sa savremenim energetskim prioritetima čuvajući okolinu i prirodne resurse – zaključio je Gilja.

(srpskacafe.com)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO