Kultura

PRVE EPIZODE DUGO IŠČEKIVANOG TRILERA Premijera serije “Kosti” na Sarajevo Film Festivalu

Dugoočekivana domaća serija „Kosti“ premijerno će biti prikazana 18. avgusta u 22 časa u Bosanskom kulturnom centru, u sklopu programa „Pretpremijere Serije“ ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

PRVE EPIZODE DUGO IŠČEKIVANOG TRILERA Premijera serije “Kosti” na Sarajevo Film Festivalu
FOTO: BOSONOGA PRODUKCIJA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Za festivalsku publiku i stručnu javnost, ovo je jedinstvena prilika jer će ekskluzivno pogledati prve dvije epizode napetog trilera kojeg željno iščekuje cijela regija.

Nakon velikog uspjeha serije i filma „Meso“, „Kosti“ dolaze kao drugi dio trilogije smještene u Banjaluci.

Iza serijskog projekta, koji će na jesen doživjeti televizijsku premijeru, stoje „Bosonoga produkcija“ iz Banjaluke i Radio-televizija Srbije. „Kosti“ su snimane prema scenariju Nikole Pejakovića, u režiji Saše Hajdukovića, dok produkciju potpisuje Brankica Janković.

-Izuzetno smo počastvovani što ćemo našu seriju premijerno prikazati na Sarajevo Film Festivalu. U umjetničkim krugovima, ova filmska smotra važi za jednu od najreprezentativnijih manifestacija, tako da smo s radošću prihvatili poziv da budemo rame uz rame sa velikim filmskim umjetnicima i ostvarenjima koje će sarajevska publika i svi gosti imati priliku da vide istakla je Brankica Janković, producent i direktor serije.

„Kosti“ donose priču o ljudima koji žive u poslijeratnom haosu, sistemu u kojem su potpuno razorene i porodične i društvene i kulturne vrijednosti. Radnja je smještena u Banjaluku i prati život dva čovjeka koje, na prvi pogled, povezuje samo ime – Kosta.

Foto: Bosonoga produkcija/ustupljena fotografija
Foto: Bosonoga produkcija/ustupljena fotografija

-Dok Kosta Govoruša, izbeglica iz Krajine, pokušava da sa sestrom Kristinom nekako preživi baveći se krečenjem, Kosta Gajić mirno gradi karijeru u društvu svoje žene Zorice, inače direktorke marketinške agencije. Jedan razgovor za posao na koji dolazi Kristina, jedna marketinška ponuda Zorice Gajić i jedan čin nasilja u osiguravajućoj kući „Astorija“ kod poznatog privatnika Mirka Kovača, nepovratno će spojiti sudbinu ta dva junaka – otkriva reditelj serije Saša Hajduković.

Ovo je priča o dvojici otuđenika koji, pogođeni traumom iz rata, ne mogu da se uklope u razoreno i korumpirano društvo. Svako na svoj način i svaki u svoje vrijeme, imaće svoju ličnu osvetu. Hajduković dodaje da „Kosti“ pričaju priču o nemogućnosti da nacrtamo granice između dobrih i loših. Svi su i dobri i loši, samo ih razlikuje jedna stvar, želja za promenom, za pokajanjem, za ispovijedanjem svojih grijehova.

Glavne uloge u seriji tumače Jovo Maksić, Ljubiša Savanović, Dragan Mićanović, Aleksandar Đurica, Boris Isaković, Milica Janevski, Nikola Pejaković, Nikola Rakočević, Dejan Aćimović, Lea Sekulić i Nikolina Friganović.

Sarajevo Film Festival

Ove godine za nagrade “Srce Sarajeva” u takmičarskim programima 26. Sarajevo film festivala, koji je u planu da se održi od 14. do 21. avgusta, ukupno će se takmičiti 49 filmova.

U četiri selekcije, igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, čak 29 filmova će imati svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vođstvom Izete Građević, kreativne direktorke Festivala, pogledao je 750 filmova.