Svijet

PRVE NA RADU BEČLIJE Vakcinacija protiv korone u Austriji počinje 27. decembra

Prve vakcine protiv korona virusa stići će u Austriju 26.decembra, a vakcinacija kreće dan kasnije, saopštila je danas austrijska vlada.

PRVE NA RADU BEČLIJE Vakcinacija protiv korone u Austriji počinje 27. decembra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prva vakcina biće data u Beču u nedjelju u 9 sati na Medicinskom univerzitetu, a primiće je pet osoba iz rizične grupe starijih od 80 godina.

Prvu vakcinaciju sprovešće predsjednica Udruženja za vakcinologiju i šefica odjeljenja za vakcine, tropsku medicinu Medicinskog univerziteta u Beču Ursla Viderman-Šmit, kao i predsjednik Ljekarske komore Tomas Sekereš.

– Ovaj dan će ući u istoriju. Vakcinom započećemo pobjedu nad pandemijom – podvukao je austrijski kancelar Sebastijan Kruc.

On je istakao da je to razlog za radost.

Prve doze stićiće u Austriju 26. decembra iz Njemačke.

U januaru, kako je prenio, biće na raspolaganju 240.000 doza, u februaru 332.000, u martu 375.000.

Pročitajte još

– Nakon toga se nadamo da će biti vakcina i drugih proizvođača – ukazao je Kurc.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da se izazovna godina približava kraju, ali i da se vakcinom dobija velika šansa za postizanje preokreta. Strategija vakcinacije predviđa, kako je dodao, da se najprije vakcinišu korisnici domova za stare i njegu, koji su najrizičnija grupa.

On je ukazao da je kod prve vakcine veliki izazov lanac hlađenja, koji je juče uspješno isproban.

Na pitanje o troškovima vakcina Kurc je kazao da je apsurdno gledati na cijenu, jer aktuelna situacija mnogo više košta privredu.

Upitan kada će se vakcinisati članovi vlade, Kurc je kazao da će se vakcinisati, ali da ne zna kada, jer nema privilegija ni za koga, već rizične grupe imaju prioritet.