Svijet

PRVE PROJEKCIJE REZULTATA Birališta u Francuskoj zatvorena, vodi ljevičarska koalicija, Makron drugi

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mjestu se nalazi ljevičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mjesta u parlamentu.

Marin le Pen i Emanuel Makron
FOTO: LUDOVIC MARIN / POOL/EPA

Centristička koalicija koju predvodi predsjednik Francuske Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mjesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na posljednjem mjestu uz očekivanih 120-150 mjesta, prenosi Rojters.

Birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora zatvorena su u 20 časova.

Do 17 časova na birališta je izašlo 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u posljednje 43 godine, pokazuju podaci francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pročitajte još

U drugom krugu parlamentarnih izbora moglo je da glasa oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove.

Danas se glasalo za 501 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mjesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, ljevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka “Preporod” Makrona, zauzela je treće mjesto.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu