Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PRVI DIGITALNI DIJALOG SRBIJE I RUSIJE” Brnabić: Inovacije i digitalizacija ključne u razvoju odnosa dvije zemlje

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS SRBIJA

Srbija i Rusija grade zajedničku viziju inovacionog rasta, a inovacije i digitalizacija imaće ključnu ulogu u razvoju odnosa dvije zemlje u budućnosti, istaknuto je na skupu “Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije”, koji se održava u Beogradu u sklopu posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je na skupu da Srbija vidi Četvrtu industrijsku revoluciju kao šansu za brži i održiviji razvoj i dodala da se velika pažnja posvećuje kreativnosti.

– Kako bismo bili uspješni u digitalnoj eri, ulažemo u obrazovanje, podsticajno poslovno okruženje i elektronsku upravu, što je ključ za efikasniju i transparentniju upravu, kao i efikasniju borbu protiv korupcije – naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da ovaj skup predstavlja uvod ne samo u redovan nego i najvažniji format saradnje Srbije i Rusije u budućnosti, prenijeli su beogradski mediji.

Specijalni savjetnik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da je srećan zbog dva razloga, zbog toplote kojom je Srbija dočekala goste iz Rusije i brzine sa kojom sarađuju dvije države.

– To su dva ključa koja su potrebna – povjerenje i sposobnost brzog rada. Mi ulazimo u novi tehnološku epohu i ona će postojati dugo. Za nas je važno da stvaramo nove moćne tradicije kakve smo već stvarali ranije – rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, u trenutku kada se formiraju nove tradicije, odluke koje se danas donose uticaće na život decenijama i stotinama godina, zbog čega je dobro da se sa starim prijateljem stvaraju nove tradicije.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da će se digitalni dijalog Srbije i Rusije održavati najmanje dva puta godišnje jer podstiče stvaranje novih vrijednosti putem inovacija i digitalizaciju.

– Dobro se razvijaju ekonomski odnosi dve zemlje, ali ovo je budućnost – ocijenio je Popović koji je najavio da će u Srbiji ove godine, najvjerovatnije u aprilu, biti otvoren digitalni i inovacioni centar “Tačka ključanja”, po uzoru na centre kakvi već postoje u Rusiji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO