Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRVI GLUMAC NA ČELU POLITIČKE ORGANIZACIJE Sergej Trifunović bi mogao da postane uspješan u politici, ako OVO POPRAVI

Politika
Autor:

Foto: Petar Marković/RAS Srbija

Novopečeni predsjednik PSG-a Sergej Trifunović mogao bi kao energično i novo lice u politici da ostvari uspjeh, ali samo ako pokaže organizacione sposobnosti i upristoji govor.

Izborom za lidera Pokreta slobodnih građana Trifunović je zvanično ušao u politiku i postao prvi glumac na čelu političke organizacije. Bez obzira na to, na osnovu dosadašnjeg utiska koji je ostavio u javnosti, već sada se mogu odrediti početne prednosti i nedostaci njegovog novog angažmana, piše Blic.

Ivo Čolović iz Cesida ističe dva razloga zbog čega bi imenovanje Trifunovića za lidera PSG-a mogao biti dobar potez.

– Naše biračko tijelo je željno novih lica u politici, a Sergej to sigurno jeste, pogotovo sada kada će voditi jedan pokret. Takođe, u posljednje vrijeme Trifunović se isprofilisao kao neko ko se protivi aktuelnom režimu i kao jedan od lidera opozicije – naglašava Čolović.

S druge strane medalje, na vratu Trifunovića biće i dva velika tega.

– Moraće da se suoči sa podizanjem stranke na zdravim osnovama, da puno da radi na terenu, sa odborima, jer ne može se politika voditi iz Beograda. Takođe, do sada se pokazalo da je često veoma impulsivan i da se puno istrčava sa neodmjerenim izjavama. Ako nastavi tako, to bi moglo samo da odgovara njegovim političkim protivnicima – kaže Čolović.

I politički analitičar Boban Stojanović smatra da je za Trifunovićevu političku karijeru izuzetno važno to što je prepoznatljiv.

– Međutim, njegov način komunikacije apsolutno nije prihvatljiv za mnoge građane. Nisu poznate ni njegove organizatorske sposobnosti, što može biti velika mana, pogotovo što ne vidim oko njega ni ljude koji imaju te veštine – podvlači Stojanović.

PREDNOSTI

Opšta prepoznatljivost

Gotovo da nema čovjeka u Srbiji koji ne zna za Sergeja, a to je za lidera stranke izuzetno značajno, pa čak iako ga većina ne podržava u svim stavovima.

Novo lice u politici

Trifunović kao javno lice već godinama ne krije svoje političke stavove, ali sada kada je zvanično lider PSG-a, može se reći da je novo lice u politici. To je svakako prednost, pošto politička scena u Srbiji vapi za novim licima.

Energičnost i harizmatičnost

Energičnim i harizmatičnim javnim nastupima do sada nikoga nije ostavio ravnodušnim pa se ne može osporiti da ima pokretačke predispozicije lidera.

MANE

Političko neiskustvo

Bez obzira na to što je godinama indirektno prisutan na političkoj sceni sada se kao lider pokreta po prvi put susreće sa potpuno novom vrstom odgovornosti koju, recimo, nije mogao da iznese njegov prethodnik Saša Janković.

Njegova energičnost i impulsivnost su mač sa dvije oštrice. Vrlo često zna da bude naprasit, nije lak za saradnju i dogovor, a zli jezici kažu da zna da otkaže dogovor u posljednjem trenutku.

Nepristojna komunikacija i pogotovo vulgarni napadi na žene svakako ga nisu kandidovali za predsjednika PSG i to je nešto što će kao lider pokreta morati da iskoreni ukoliko ne želi da ispadima ojača konkurenciju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO