Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRVI KORAK SE JOŠ ČEKA Cilj u preduzetništvu je daleko, ali ministar NE ŠTEDI NA OBEĆANJIMA

Biznis
Autor:

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević najavio je izmjene zakona kako bi se domaćim privrednicima omogućio pristup razvojnim fondovima EU.

Petričević je u intervjuu Srni, povodom 100 dana rada resornog ministarstva, govorio i o Prijedlogu mjera za unapređenje poslovanja do 2021. godine, kako bi RS postala najpoželjnija za ulaganja u regionu, te najavio izmjene zakona i povoljne kreditne linije za tehnološko unapređenje u preduzećima.

Najavio je i smanjenje opterećenja na rad, do nivoa kakav je bio 2008. godine, kako bi se stvorili uslovi za povećanje plata radnicima u privredi.

Uglavnom, ministar Petrićević je govorio o onom što planira, a ne o već urađenom i o dostignućima najmlađeg ministarstva u RS. I to je upravo ono što mu zameraju i ekonomisti.

– Podsjetiću na staru kinesku poslovicu da svaki daleki put počinje prvim korakom. Reforme koje su najavljene zahtijevaju dug put, a ekspoze premijera Viškovića, pa i izjave minsitra Petričevića svjedoče da Vlada zna šta treba raditi da bi se postigli postavljeni ciljevi. Međutim, sto dana je prošlo, a mi prvog koraka na tom dalekom putu još ne vidjesmo – komentariše ekonomista Zoran Pavlović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zoran Pavlović

Dodaje da je pravac dobar, ali da očigledno negdje postoji ozbiljan problem, ako imamo zastoj već na početku.

– Da li je problem u Vladi, u vladajućoj koaliciji, ili u nečem trećem, ne mogu pouzdano reći, ali da problem postoji sasvim je jasno – kaže Pavlović.

Ministar Petričević, međutim, vjeruje da je proces već počeo, promjenama zakona i propisa. Najavljuje i mjere s ciljem snažne podrške zapošljavanju, smanjenja parafiskalnih i administrativnih opterećenja privrede, unapređenja uslova za tehnološki razvoj proizvodnje, kvalitetnijeg uvezivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada, uključujući sektorske mjere.

– Cilj Ministarstva je da se izmjenama Zakona o doprinosima u nekoliko koraka dođe do nivoa opterećenja rada iz 2008. godine, što bi otvorilo prostor za povećanje plata u realnom sektoru – rekao je Petričević.

Petričević tvrdi da Srpska može postati regionalni lider po uslovima poslovanja ukoliko sprovede reforme koje će dovesti do poreskog i administrativnog rasterećenja privrede.

– Ubijeđen sam da taj proces možemo sprovesti i za nekoliko godina postati regionalni lider po uslovima poslovanja, što je neophodna osnova za snažan razvojni zalet i značajniji ekonomski rast. Veliki je broj dobrih poslovnih subjekata, ideja i naučno-istraživačkih projekata koji mogu dati rezultate – naveo je Petričević.

On je rekao da poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede zavisi od novih tehnologija, pa je jedan od ciljeva resornog ministarstva uspostavljanje kreditne linije sa niskom kamatnom stopom za privrednike koji žele da unaprede svoju proizvodnu tehnologiju.

– Vlada će to osigurati kroz model povoljnih kredita u saradnji sa lokalnim bankama ili međunarodnim organizacijama – rekao je Petričević.

Petričević je napomenuo da će se formiranjem registra svih podsticaja izbjeći dupliranje u dodjeli tih sredstava na republičkom i lokalnom nivou, te da će proces tako postati transparentan i dostupan svim zainteresovanima.

– Podnijeli smo inicijativu prema međunarodnim organizacijama za finansiranje softverskog rješenja za izradu registra – rekao je Petričević.

Najvio je i omogućavanja e-registracije poslovnih subjekata, kako bi privrednici u dogledno vrijeme mogli da jednostavnije i uz minimalne troškove, registruju svoju djelatnost.

– U saradnji sa Ministarstvom pravde traje digitalizacija sudske arhive, kao jedna od pretpostavki za e-registraciju. Očekujemo da ovaj proces bude gotov do kraja godine – rekao je Petričević.

Podrška ženama preduzetnicama

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS korisnik je projekta “Evropski akt o malom biznisu kao okvir strategija i politika za mala i srednja preduzeća u BiH”. Projekat finansira Švedska, a sprovodi Agencija za razvoj preduzeća – EDA Banjaluka.

Početkom godine raspisan je prvi javni poziv za ukupno 90.000 KM, koji se odnosi se na dostavljanje koncepata projekta.

– Mjere su usmjerene na podršku razvoju preduzetništvu žena u Srpskoj i trenutno se radi na razradi projektnih ideja – kaže Petričević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO