Gradovi

PRVI PUT BEZ AMANDMANA Na vanrednoj sjednici usvojen budžet Brčko distrikta

Skupština Brčko distrikta usvojila je na vanrednoj sjednici budžet Brčko distrikta za 2020. godinu u iznosu od od 256.239.993 KM. Najveći iznos od oko 230 miliona KM čine poreski prihodi od čega najvećim dijelom prihodi od indirektnih poreza u iznosu od 187,7 miliona KM.

PRVI PUT BEZ AMANDMANA Na vanrednoj sjednici usvojen budžet Brčko distrikta
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Budžet je po prvi put usvojen bez amandmana poslanika, a amandmane je povukla i Komisija za budžet. Usvojeno je samo pet amandmana koji se uglavnom odnose na obezbjeđivanje novca za potrebe Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta za sprovođenje mjera suzbijanja pandemije virusa korona.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić pojasnio je da je za potrebe Inspektorata Kancelariji gradonačelnika stavljeno na raspolaganje 438.750 KM uz dodatnih milion KM za operativno postupanje gradonačelnika prilikom donošenja mjera Kriznog štaba u suzbijanju širenja pandemije virusa korona.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Odjeljenju za javnu bezbjednost obezbijeđeno je 100.000 KM za angažovanje nevladinih organizacija, prije svega Crvenog krsta u borbi protiv širenja virusa, a 1,7 miliona KM na poziciji rezervi budžeta služiće takođe za realizaciju odluka koje se budu donosile u periodu borbe protiv COVID-19. Osim toga amandmanskim djelovanjem obezbijeđen je i nedostajući novac za isplatu materinskog dodatka u iznosu od 1.172.000 KM.

Poslanici su uz budžet usvojili i Zakon o izvršenju budžeta koji je uveo privremeno ograničenje u izvršenju rashoda za grantove, izuzev grantova koji su utemeljeni na posebnim zakonima, potpisanim sporazumima i grantova namijenjenih javnim preduzećima i pravnim licima čiji je osnivač Distrikt. Takođe, ograničeno je i izvršenje rashoda za materijalne troškove i ugovorene usluge do 60 odsto odobrenih iznosa izuzev onih koji se odnose na sudske presude, otplatu duga Distrikta i materijalnih troškova koji nastanu kao posljedica COVID-19.

Na ovaj način smo Zakonom o izvršenju budžeta praktično onemogućili realizaciju iznosa od oko 35 miliona KM koje će nam trebati za sektor zdravstva i podršku privredi. Vlada će Skupštini ponuditi kvalitetne programe borbe za radna mjesta u privrednim subjektima na području Brčko distrikta – rekao je Kadrić. Dodao je da je na raspolaganju dovoljno novca za osnaživanje zdravstvenog sektora i nabavku medicinske opreme.

Obračun plata

Poslanici su dali saglasnost na odluku o visini osnovice za obračun plata zaposlenih u organima javne uprave, Policiji Brčko distrikta i korisnika budžetskih sredstava u Skupštini, Izbornoj komisiji i Kancelariji za reviziju javne uprave i institucija i zaposlenih u pravosuđu, izuzev za nosioce pravosudnih funkcija čiju visinu utvrđuje Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Visina osnovice za obračun plata utvrđena ovim odlukama je 652,20 KM i to je prema riječima Mate Lučića, direktora Direkcije za finansije osnovica koja je vrijedila od 1. jula do 31. decembra prošle godine.

-Na ovaj način smo na troškovima plata uštedili 2.452.876,74 KM, a to znači da nema povećanja, ali za sada ni smanjenja plata u organima uprave i ostalim institucijama- rekao je Lučić.

Do donošenja budžeta u prva tri mjeseca ove godine u Brčko distriktu na snazi je bila odluka o privremenom finansiranju. Sjednica Skupštine održana je u Domu kulture kako bi tokom zasjedanja poslanicima bila obezbijeđena neophodna distanca.

Inspektori i virus korona

Skupština je usvojila dopune Zakona o inspekcijama Brčko distrikta BiH po hitnom postupku čime je omogućeno angažovanje svih inspektora bez obzira na stvarnu i funkcionalnu nadležnost u slučaju posebnih okolnosti, proglašenja vanrednog stanja ili prirodne nesreće.

Time će se riješiti problem nedovoljnog broja sanitarnih ili tržišnih inspektora nakon donošenja Odluke o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta i Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog virusa korona.