Svijet

Prvi put detektovana u januaru: Naučnici prate "MU" VARIJANTU KORONA VIRUSA

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ saopštila je da prati novu varijantu virusa korona, nazvanu "mu“, koja je prvi put detektovana u Kolumbiji u januaru 2021. godine.

Prvi put detektovana u januaru: Naučnici prate "MU" VARIJANTU KORONA VIRUSA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Mu varijanta, čije je naučna oznaka “B.1.621”, klasifikovana je kao “varijanta od interesa”, saopštila je SZO u sedmičnom pregledu, prenio je AFP.

Organizacija navodi da ova varijanta ima mutacije koje ukazuju na rizik od otpora na vakcine i naglašava da su potrebne dodatne studije radi boljeg razumijevanja.

Pročitajte još

– Mu varijanta ima konstelaciju mutacija koje ukazuju na potencijalne osobine izbjegavanja imuniteta – piše u saopštenju.

Postoji opšta bojazan povodom pojave novih verzija virusa korona dok broj zaraženih ponovo raste širom svijeta. Trenutno dominira lako prenosivi delta soj, naročito među nevakcinisanim ljudima i u oblastima u kojima su epidemiološke mjere ublažene.

Svi virusi, uključujući sars-kov-2, koji uzrokuje kovid 19, postepeno mutiraju, a većina mutacija ima mali uticaj na opšte karakteristike virusa.

SZO je u ovom trenutku identifikovala četiri vrste virusa korona koje su razlog za brigu, među kojima su alfa, prisutna u 193 zemlje, i delta, prisutna u 170 država.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu