Društvo

"PRVI PUT U BIOSKOPU" Poslije osam mjeseci u jezivim uslovima počinju nov život

Jedan brat i pet sestara uzrasta od 3 do 16 godina, koji su prethodnih osam mjeseci živjeli sami u Novom Kozjaku kod Alibunara, ostaće duži vremenski period Dječjem selu u Sremskoj Kamenici, kao štićenici ove ustanove i već se polako pripremaju za školske i predškolske aktivnosti.

"PRVI PUT U BIOSKOPU" Poslije osam mjeseci u jezivim uslovima počinju nov život
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Mirko Jankelić direktor Dječjeg sela kaže da proces adaptacije djece teče odlično.

Djeca ostaju ovde kod nas, iako svaka ta odluka može da ima privremeni karakter, ali sada se neće tražiti smještaj u hraniteljske porodicame. Nemamo tih kapaciteta da jedna prodica primi šestoro djece – rekao je Jankelić.

Prema njegovim riječima, djeca su jako dobro, “kao da su odavno ovdje”, druga djeca su ih prihvatila, igraju se svi zajedno.

Prvi put bili u bioskopu

– Sviđa im se ovdje, oni bi željeli da ostanu i da ih niko odavde ne dira – kaže Jankelić.

Mališani iz Alibunara su postepeno upoznavali svoje novo životno okruženje. Prvo su upoznali samo Selo, kasnije ih čeka upoznavanje Sremske Kamenice.

Neki od mališana su sa svojim novim drugarima već išli u bioskop, po prvi put u životu. Sve te nove aktivnosti rade se planski.

Pojedinu djecu uskoro očekuje nastavak obrazovanja, u osnovnoj školi i predškolskom.

Brojni građani žele da pomognu

– Uskoro ćemo prikupiti tačne informacije dokle su stigli sa gradivom, nakon toga prebacićemo ih u školu u Sremsku Kamenicu, što je još jedan faktor koji će pokazati da su se snašli i adaptirali. O daljoj porodičnoj pravnoj zaštiti je rano govoriti, mnogi ljudi se javljaju i žele da pomognu djeci dok su ovdje – nastavio je direktor.

Vanredni nadzor utvrdio je ukupno pet propusta u radu Centra za socijalni rad u Alibunaru koji je bio nadležan za šestoro djece koja su osam mjeseci živjela sama kod Kozjaka.

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Podsjetimo, protiv Centra za socijalni rad u Alibunaru – direktora Zorana Prebiračevića i stručnih radnika – biće podnesena krivična prijava, a Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena i inicijativa za razrješenje direktora Centra zbog propusta u radu, saopštio je juče Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku.

– Najvažnije je da su djeca dobro i da su zdrava. Oni su na pragu integracije ne samo u dječjem selu, već u sistemu dječjih prava. Pokrajinska Vlada je zatražila, odnosno inicirala da se razriješi direktor ako već nema lične ostavke i ličnog stava – rekao je Predrag Vuletić pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu.

Osam mjeseci živjeli sami u oronuloj kući

Da podsjetimo, od kada im se majka udala, prije osam mjeseci i otišla u Alibunar, djeca su ostala sama, jer im je otac od ranije u zatvoru.

Da bi preživjela, starija djeca su radila za dnevnicu. Najstariji brat (15) prehranjivao je porodicu, svojih pet mlađih sestara, radeći fizičke poslove. Zbog toga nije išao redovno u školu.

Kako kažu on je i insistirao da svi ostanu zajedno. Pomagala im je baka, koja ih je hranila i brinula o njima koliko je mogla. Jedna od djevojčica je sa svojih 11 godina kuvala, prala veš, čistla kuću, presvlačila najmlađu djecu, uspavljivla ih. Sjekla je i drva da nešto zaradi.

A majka koja je privremeno lišena roditeljskog prava nad djecom posjećivala ih je obično vikendom.

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu za Blic da su nadležne službe Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, odmah po saznanju o ovom slučaju, preduzele mjere iz svoje nadležnosti i izvršile nadzor nad stručnim radom i inspekcijski nadzor.

– Postupak utvrđivanja odgovornosti i nalaganje mjera u skladu sa istim je, takođe, u nadležnosti Pokrajine. Nadzor nad ovim mjerama obavlja ministarstvo nadležno za porodičnu i socijalnu zaštitu. Pokrajinski sekretarijat će, nakon sprovedenog postupka utvrđivanja propusta i odgovornosti i nakon izricanja mjera obavestiti ovo ministarstvo o preduzetom – rekli su iz ministarstva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu