Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRVI PUT U ISTORIJI Prodaja pametnih telefona pala u 2018.

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Globalno tržište pametnih telefona zabeležilo je u 2018. prvi godišnji pad ikada, izvještava TV mreža CNN dodajući da su dva najveća igrača u toj industriji, Epl i Samsug, pretrpila snažne udarce.

I Epl i Samsung su izvijestili o padu prodaje u posljednjem kvartalu 2018, dok je Samsungov južnokorejski konkurent LG Elektroniks najavio manju operativnu dobit za čak 80 odsto u istom periodu, u odnosu na godini prije.

Prema preliminarnim prognozama konsultanatske kuće “Kanalis i Kaunterpoint Riserč”, prodaja smartfona u svijetu je opala lani za oko 1,0 posto, dok druga kompanija za istraživanje tržišta, IDC, procjenjuje da je taj pad još veći i da iznosi tri procenta.

Tome su najviše doprinela kretanja na najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, u Kini, gdje prodaja bilježi pad skoro dvije godine, navodi CNN.

“Kanalis” procjenjuje da se kinesko tržište smanjilo za oko 9,0 odsto u 2018. godini zbog usporavanja privrede, slabije valute i otegnutog trgovinskog spora sa SAD-om.

– Prošle godine je tržište bilo toliko loše da će bioti lako da 2019. godina bude bolja. Izgledi za prvo polugodište su sumorni, ali u drugoj polovini godine možemo da očekujemo da će se situacija popraviti – rekao je Tom Kang, direktor istraživanja u Kaunterpointu.

Oporavak ovog tržišta u 2019. očekuju i u IDC-u, gdje predviđaju rast globalne prodaje za 2,6 odsto.

Stopa globalnog oporavka tržišta pametnih telefona će, kaže za CNN analitičar Rajan Reit, zavisiti od Kine “više nego od bilo čega drugog”.

Analitičari se i dalje nadaju da će se kinesko tržište ponovo postepeno uzdići, budući da Vašington i Peking pokušavaju da postignu sporazum o spornim trgovinskim pitanjima, ali za sada su “tmurni oblaci” još uvijek na horizontu, dodaje CNN.

S obzirom na slabljenje kineskog tržišta smartfona, tržišni eksperti svoje optimistične prognoze temelje na očekivanjima snažnijeg rasta tržišta u usponu, uključujući Indiju i Afriku, na kojima ukupno milijardu ljudi i dalje ne posjeduje pametni telefon.

– Ta tržišta će nastaviti da rastu, povećavajući tako veličinu globalnog tržišta pametnih telefona – kaže analitičar “Kanalisa”, Mo Ðija, dodajući da će se svjetsko tržište vrlo vjerovatno vratiti “vrlo blagom rastu u 2019. Godini”.

Ravnoteža snaga u industriji smartfona, prema procjenama, mogla bi u 2019. godini dodatno da se pomjeri u korist kineskih proizvođača, kao što su Sjaomi, Opo i Vivo.

Sve tri pomenute kompanije su, kao i Huavej, povećale svoje tržišne udjele u 2018. godini usljed pada prodaje Epla i Samsunga.

Prema podacima IDC-a, na kraju trećeg tromjesečja 2018. godine udio Samsunga na svjetskom tržištu iznosio je 20,3 posto, dok je godinu ranije bio 22,1 odsto.

Huavej je pretekao Epl, i na kraju trećeg kvartala je držao 14,6 odsto svjetskog tržišta u odnosu na 10,4 procenta godinu ranije. Epl je, s druge strane, imao udio od 13,2 odsto, što je za 0,8 procentnih poena više nego godinu ranije, ali mu taj rast nije bio dovoljan da zadrži drugo mjesto u svijetu po prodaji pametnih telefona.

Udio Sjaomija je porastao na 9,5 odsto sa nivoa od 7,5 procenata, zabilježenog godinu ranije, dok je Opo svoj dio tržišnog kolača povećao na 8,4 posto sa 8,1 odsto iz 2017. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO