Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRVI SIGNALI IZ VLADE Na pomolu rješenja za štrajk advokata u Brčkom

Regioni
Autor:

Foto: C.Kovačević/RAS Srbija

Nakon što su zbog protivljenja fiskalizaciji advokatske djelatnosti brčanski advokati prije gotovo dva mjeseca stupili u štrajk, obustavljanjem zastupanja pred svim pravosudnim i drugim institucijama u Brčko distriktu, iz Vlade su stigli prvi signali koji nagovještavaju moguće razrješenje ovog problema.

Vlada je iskazala namjeru da se kroz donošenje posebnog pravilnika na osnovu Zakona o fiskalizaciji krene u proceduru utvrđivanja djelatnosti koje bi mogle biti dodatno izuzete iz ovog procesa.

– U ovom trenutku se najčešće spominje advokatska djelatnost. Da li ćemo u procesu donošenja ovog pravilnika obuhvatiti i neke druge djelatnosti stvar je procjene i analize iskustava koja ćemo imati u međuvremenu tokom procesa fiskalizacije. Razlozi za eventualni izuzetak advokatske djelatnosti iz procesa fiskalizacije nisu socijalne prirode. Postoji potreba i za takvim izuzecima, ali se ovdje radi o razlozima povjerljivosti, koja bi se narušila između klijenata i advokata – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog obrazlažući zaključak i stavove Vlade o ovom pitanju.

Dodao je da ukoliko takav pravilnik bude donesen Poreska uprava mora obezbijediti efikasnu kontrolu gotovinskog plaćanja kao zamjenu za fiskalizaciju. Milić kaže da je Vlada na ovaj način pokazala želju da pokuša doći do dogovora sa članovima advokatskih komora.

– Nadam se da ćemo i sa njihove strane imati razumijevanja i da će u toku postupka procedure donošenja pravilnika, advokatske komore razmotriti stav Vlade i eventualno smanjiti intenzitet obustave rada na prostoru Brčko distrikta, kako bi pokazali spremnost da idemo u pravcu dogovora i omogućili angažman advokata u onim sudskim postupcima gdje je to neophodno – rekao je Milić.

Advokati su pozdravili namjere Vlade, ali nisu spremni prekinuti štrajk prije nego se problem oko fiskalizacije riješi.

– Pozdravljamo namjeru Vlade da riješi problem funkcionisanja pravosuđa Brčko distrikta i što je prepoznala da advokati u Brčkom trebaju imati isti status kao advokati u FBiH i Republici Srpskoj – rekao je Mirko Simić, član protestnog odbora advokata sa sjedištem u Brčkom.

On je pojasnio da će sačekati da se završe procedure i donese pravilnik, a ukoliko se to ne desi advokati će nastaviti sa obustavom zastupanja. Kao moguće rješenje vide i preregistraciju svoje djelatnosti u jedan od entiteta. Advokati tvrde da je broj ročišta koja su odgođena zbog nemogućnosti osiguravanja pravne pomoći u sudskim postupcima mnogo veći od 200 sa koliko se zvanično operiše.

Sve vrijeme obustave zastupanja brčanski advokati imaju podršku kolega iz entiteta i njihovih komora, a kako nezvanično saznajemo sa polučasovnom obustavom rada podršku bi im ovih dana mogle dati i pravosudne institucije u BiH.

Postoje mehanizmi kontole

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta Miodrag Trifković kaže da postoje mehanizmi kontrole gotovinskog plaćanja kod djelatnosti koje će eventualno biti izuzete iz procesa fiskalizacije.

On je naveo da to mogu biti do sada korišteni registar kase, paragon blokova, a moguće je i da Poreska uprava štampa račune koji bi bili posebno numerisani.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO