Društvo

PRVI VIDEO SNIMAK TITA U ISTORIJI Ovako je svijet saznao za Drvar i partizane

Turisti koji su juče posjetili Muzej “25. maj” podno urušene Titove pećine u Drvaru mogli su saznati mnoge zanimljive detalje iz istorije ovog grada, vezane za čuveni Desant na Drvar, ali i događaje koji su mu prethodili.

PRVI VIDEO SNIMAK TITA U ISTORIJI Ovako je svijet saznao za Drvar i partizane
Foto: Yugo Time Machine/Youtube screenshot

Jedan od najitrigantnijih i planetarno najpoznatijih vezan je za snimak koji je 11 dana prije Desanta na Drvar kamerom snimili britanski fotoreporteri. Bio je to prvi video materijal u istoriji u kojem se pojavljuje Josip Broz Tito.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U kratkom filmu od oko tri i po minuta prikazuje se i kako je organizovan oslobodilački pokret, kako žive ljudi na partizanskoj oslobođenoj teritoriji, a ne manjka ni šarmantnih osmijeha mladih partizanki, jer su britanski reporteri ovaj snimak napravili tokom Drugog kongresa Ujedinjenog saveza omladine Jugoslavije USAOJ-a u Drvaru.

Mnogi ne znaju za ovaj snimak, načinjen u Drvaru 1944. Tada je Tito prvi put u istoriji snimljen kamerom – kaže Jelena Kecman kustosica Muzeja “25. maj” u Drvaru.

Snimak prikazuje kako harizmatični vođa jugoslovenskih partizana izlazi na terasu barake, danas poznate kao Titova pećina, u pratnji saradnika.

Scroll Up