Hronika

PRVO PREMINULA PORODILJA, A SADA I BEBA Dvije smrti na istom odjeljenju za manje od 10 dana

Poslije smrti porodilje početkom avgusta, sada je i beba umrla po porođaju. Majka je tri dana bila u bolnici, ali su ljekari, kaže porodica, zakasnili.

PRVO PREMINULA PORODILJA, A SADA I BEBA Dvije smrti na istom odjeljenju za manje od 10 dana
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

Samo osam dana pošto je u aleksinačkoj Opštoj bolnici preminula porodilja Danijela Krstić (31), u istom porodilištu desila se nova tragedija. U subotu, 17. avgusta, na stolu u operacionoj sali, u 13.30, preminula je tek rođena djevojčica, pišu Novosti.

Prema riječima D. L., supruga njegovog brata M. L., inače prvorotka, imala je predviđen termin za porođaj 2. avgusta, ali je on pomjeren za osam dana. U bolnicu je konačno primljena 15. avgusta, kada su počeli prvi bolovi.

Tri dana je ležala u bolnici i ljekari su pratili njeno stanje. Bolovi su se pojačavali, ali vodenjak do subote nije pukao. Tada su ga probušili, međutim, ljekar koji joj je uradio CTG rekao je da još nije vrijeme za porođaj. Bolovi su bili sve jači i na kraju su je hitno odvezli u operacionu salu i uradili carski rez. Dijete je tri puta udahnulo i preminulo. Neko u sali je glasno prokomentarisao “da smo bili pola sata brži, beba bi bila živa” – kaže D. L.

Djevojčica je imala skoro četiri kilograma, a njegova snaha prije toga nije rađala, pa D. L. ne shvata kako je bilo ko očekivao da neće biti problema i kako se zdravstvena ekipa nije pripremila.

Porodica će u ponedjeljak 19. avgusta o cijelom slučaju obavijestiti zdravstvenu inspekciju, a policija je pozvana istog dana kada je dijete umrlo. Tijelo će biti poslato na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Nišu, a porodilji je rečeno da će narednih od pet do sedam dana ležati u bolnici.

– Ovo je već druga smrt u istoj bolnici, na istom odjeljenju, za manje od deset dana. To nije normalno i nadležni organi bi trebalo da ispitaju o čemu je riječ. Ne shvatam da u 21. vijeku mogu da nam umiru majke i djeca po bolnicama bez ikakvih posljedica – kaže D. L. i dodaje da porodica neće odustati dok ne sazna istinu.

Direktor: Formiraćemo komisiju

Ispitaćemo čitav slučaj, tijelo se šalje na obdukciju, pa ćemo vidjeti rezultat. Nažalost, događaj je tragičan, jedino što je dobro u cijeloj situaciji jeste da je porodilja dobro. Biće formirana komisija za unutrašnju kontrolu, a obaviještena je i zdravstvena inspekcija – kaže direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić. (J. Ć.)

Prije ove bebe u Aleksincu je preminula i Danijela Krstić, samo nekoliko sati pošto je rodila sina Luku. Njen slučaj je uzdrmao javnost, jer je suprug Zvonko javno izjavio da za Danijelinu smrt krivi nemarnost ljekara. On je najavio da će poslije rezultata obdukcije podnijeti tužbe protiv svih nadležnih u aleksinačkoj bolnici. Javno je optužio osoblje porodilišta da nisu reagovali na Danijeline molbe za pomoć, već je njega pozvala porodilja iz susjednog kreveta.