Kultura

PUBLIKA ODUŠEVLJENA Održan koncert ansambla „Libertango nuovo“ u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert ansambla „Libertango nuovo“.

PUBLIKA ODUŠEVLJENA Održan koncert ansambla „Libertango nuovo“ u Banskom dvoru
FOTO: BANSKI DVOR

Kamerni ansambl „Libertango nuovo“  postoji i radi od 2003. godine. Instrumentalno izvođenje umjetničke muzike i muzike argentinskog tanga od strane ovog sastava, do sada je prepoznala brojna publika prisutna na samostalnim koncetrima, manifestacijama i drugim kulturnim dešavanjima u gradu, regionu i inostranstvu. Sastav čine Sanja Zelić (klavir), Ljiljana Milić (gitara),  Darko Ružičić (harmonika), Boris Dukić (klarinet) i Dejan Đorđević (kontrabas) .

Članovi sastava „Libertango nuovo“ posebno su ponosni na činjenicu da se i dalje uspješno bave promovisanjem kvalitetne muzike različitih pravaca, ali i da su začetnici razvoja ljubavi prema tangu nuevu u našem gradu, pojave tango praktika i milongi, čime Banjaluka postaje dio velike evropske i svjetske tango scene.

FOTO: BANSKI DVOR
FOTO: BANSKI DVOR

Kroz svoje postojanje „Libertango nuovo“ je održao mnogo koncerata od kojih svakako treba izdvojiti koncerte u Banjaluci, Sarajevu (Festival „Sarajevska zima“), grad Gubio – Italija, Požarevac – Srbija, Doboj, Gradiška, Prijedor, Prnjavor…. Učestvovali su u mnogim manifestacijama humanitarnog karaktera. Učestvovali  su na mnogobrojnim seminarima i radionicama sa poznatim umjetnicima (Čezare Kjakjareta, Đampaolo Bandini…)

Godine 2005. snimili su nosač zvuka u saradnji sa Javnim servisom BiH u Sarajevu. Snimaju i različite materijale za produkciju RTRS-a, ATV-a, JS BiH (Izbor predstavnika BiH za Eurosonga 2009. godine), radio BiH (evroradijska razmjena sa četrnaest zemalja Evrope, snimljenog materijala sa koncerta održanog u Banskom dvoru – Kulturnom centu – Banjaluka). Ostvarili su saradnju sa Narodnim pozorištem Republike Srpske sa predstavom „Majka Hrabrost i njena djeca“. Osnovni pokretač ovog kamernog ansambla  je ljubav.