Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PUCALI IM IZNAD GLAVA PA IH LOVILI U ŠUMI” Planinar svjedočio jezivom činu hrvatske policije

Svijet
Autor:

Foto: Đorđe Kojadinović/RAS Srbija

U Hrvatskoj su se pojavile nove informacije o tome kako policija maltretira migrante, a ovog puta svjedok toga je planinar koji je u javnom pismu detaljno opisao kako su migranti tučeni.

On je u pismu poslatom udruženju “H-alter”, opisao kako su specijalci na vrhu Risnjaka, u Gorskom Kotaru, tukli migrante, pucali im automatskim puškama iznad glave, a zatim ih lovili u šumi, prenosi Index.

U pismu on opisuje kako je zajedno sa grupom planinara 15. juna krenuo na vrh Risnjaka gdje su planirali da prespavaju u Planinarskom domu, a kada su stigli do konačišta vidio je dvojicu naoružanih specijalaca kako razgovaraju sa upravnicim doma.

Kako je naveo, upravnica im je rekla da su specijalci u punoj opremi tu da čuvaju goste od izbjeglica, dok su specijalci rekli da “stalno patroliraju šumama i love migrante”.

Kada su u dom u večernjim satima došli migranti i zatražili vodu i hranu, specijalci su izjurili napolje, natjerali ih da legnu na zemlju i počeli da udaraju.

– Izbjeglice su počele da bježe, zbog čega je jedan od specijalaca počeo da puca iz oružja iznad njihovih glava. U toj situaciji jedan migrant se skotrljao niz provaliju i prema riječima svjedoka skroz polomio – rekao je planinar.

On je naveo i da je nakon incidenta, goste u planinarskom domu jedan od specijalaca počeo da umiruje da se ne plaše, a planinar se upitao da li tu misli na migrante koji su došli da traže vodu ili na specijalce koji su pucali. Ujutru, planinar je saznao da se migrantima kada ih uhvate noževima seku ručke od ranca, oduzimaju stvari i spaljuju.

– Danima me prati jeza od ovog događaja, jeza od toga da je nasilje tako blizu, da se vrši i u ‘moje ime’, da je toliko prisutno i da je vjerovatno pitanje vremena kada će dodatno eskalirati na zajedničku katastrofu ogromne većine nas i veselje onih koji na tom nasilju i ratu profitiraju – napisao je planinar.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO