Hronika

PUCANO NA SRPSKU DJECU U ŠKOLSKOM DVORIŠTU Đurić traži hitno identifikovanje i hapšenje napadača

Na grupu srpske djece u selu Donja Brnjica kod Prištine pucano je dok su bila u školskom dvorištu, ali niko od njih nije povrijeđen.

PUCANO NA SRPSKU DJECU U ŠKOLSKOM DVORIŠTU Đurić traži hitno identifikovanje i hapšenje napadača
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Sedmoro mladih srpske nacionalnosti je ispričalo da su napadači bili Albanaci, prenosi srpski portal “Kossev”.

Mještani su naveli da je sve snimljeno sigurnosnim kamerama i da je pucao nepoznat mlađi muškarac, navodi RTS.

Policija je u dvorištu škole pronašla čauru ispaljenog metka i otvorila istragu, javila je Radio-televizija Srbije.

Mještani su rekli da ih je sve to uznemirilo i očekuju da policija rasvijetli slučaj koji je snimljen i sigurnosnim kamerama.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić osudio je napad na srpsku djecu u Donjoj Brnjici kod Prištine i zatražio da se hitno identifikuju i uhapse osobe koje su sinoć pucale.

On je dodao da postoje snimci napada, zbog čega smatra da ne može biti nikakvog opravdanja za sporost ili nereagovanje policije.

– Incident je sraman i kukavički napad na našu mladost na Kosovu i Metohiji i mora biti rasvijetljen kao apsolutni prioritet – naveo je Đurić u saopštenju.

Pročitajte još

Jedan od napadača je ispalio metak u blizini djece i doveo u opasnost ljudske živote, a prema takvima, ističe Đurić, ne može i ne smije biti milosti.

– Bezbjednost djece, koje god nacionalnosti ona bila, mora biti stvar opšteg konsenzusa i minimalne saglasnosti, jer kako možemo da radimo na pomirenju i stvaranju stabilnog i bezbjednog okruženja na Kosovu i Metohiji dok postoje ljudi koji smatraju da mogu nekažnjeno da djeci prete pištoljima – naveo je Đurić.

Ne ulazeći u okolnosti pod kojima se “divljački napad” dogodio, Đurić je podsjetio da su srpska djeca ubijana i ranjavana na Kosovu i Metohiji u napadima terorista i da zato incidenti ove vrste mogu imati nesagledive posljedice i izazvati nekontrolisane reakcije.

Srbi u Donjoj Brnjici su među rijetkima sjeverno od Prištine prema Podujevu ostali da žive u svojim kućama i nakon sukoba 1999. Godine.