Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Pupovac: Povici “ubij Srbina” uništiće Hrvatsku

Svijet
Autor:

Foto: Youtube/IvanPernarTV/screenshot

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocjenio je danas da povici “Ubij, ubij Srbina” i linčevi kao u Supetru nisu opasnost samo za Srbe, već i za Hrvatsku, te da bi hrvatski državni vrh trebalo odlučnije da govori o tim pojavama.

– Taj poklič će na kraju doći glave Hrvatskoj. To je poklič koji uništava ovu zemlju iz dana u dan i ukoliko se tome ne suprotstavi, on će je uništiti do kraja – rekao je za RTS Pupovac, koji je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Dodao je da nije iluzija govoriti Srbima da je bezbjedno živjeti u Hrvatskoj i da oni pamte gora vremena kada su podmetane eksplozivne naprave, a povratnici ubijani.

Svakodnevne uvrede i napadi na Srbe su, kako je rekao, novi talas nacionalističkog i šovinističkog, a nerijetko i klerofašističkog političkog djelovanja, koje je moguće jer postoje politički, vjerski i pseudodržavni autoriteti koji to podržavaju.

Komentarišući svoj žestok govor juče u Hrvatskom saboru, kada je rekao da je Hrvatska zemlja mržnje i nasilja, Pupovac je ukazao da je neophodno reći stvari koje su tačne da bi se društvo osvjestilo i da bi se srelo sa stvarnošću sa kojima žive ljudi druge nacionalnosti i drugih opredijeljenja.

Upitan da li razmišlja o svom daljem učešću u vladajućoj koaliciji, napominje da su takve uvrede opštedruštveni fenomen i da to nije toliko povezano sa tim da li je neko član vladajuće koalicije.

Radi se, kako kaže, o nasljeđu koje se probudilo 2013. godine i koje nikako da se stiša.

– Meta tih napada nisam samo ja, vec svi koji drugačije misle od tih mrzitelja i nasilnika – navodi Pupovac.

Komentarišući pitanje bezbednosti sezonaca iz Srbije, Pupovac ukazuje da incidenti iz Supetra i Dubrovnika govore da postoje rizici, ali i hrabre reakcije.

Policija čini sve, ali to nije dovoljno, kaže Pupovac i dodaje da obavještajna zajednica mora da zna šta se dešava u grupama koje su izvor nasilja, da pravosuđe mora stvari da naziva pravim imenom i da je neophodno da se oglase društveni autoriteti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO