Kolumne

Pustoš

Pisali smo, ima tome više od dvije godine, kako je u gradiću Rudo jadno i čemerno. I sablasno, čim se na oronule ulice spusti prvi sumrak.

Pustoš
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Niko nije ni ušima mrdnuo.

Pa smo prenijeli kako je, na sve to, načelnik opštine Dragoljub Bogdanović, inače oficir SNSD, rekao da nije u Rudom „sve tako crno“, kao mi, zločesti novinari, hoćemo da prikažemo. I da rastu prihodi od sječe šume.

Niko se nije ni osvrnuo na tu veleumnu izjavu.

Pročitajte još

Pa smo pisali da je Rudo samo jedna među brojnim varošicama, da ne kažemo kasabama, koje tonu u ništavilo. Da ima sijaset opština u Srpskoj u kojima nema ni pekare, ni mesare, ni banke. I da je, shodno tome, u jednoj opštinici upriličena prava svečanost, sve sa govorima i prigodnim zdravicama, povodom otvaranja bankomata.

Pisali smo, ali niko se nije ni počešao zbog toga.

Danas, kada Rudo, pogranični gradić duge i bogate istorije, „trči počasni krug“, kad je broj Ruđana koji žive u zavičaju, sve su prilike, spao na nekoliko stotina, široke narodne mase se čude i ibrete. Kao, vidi belaja, otkud sad to!

I sve su prilike da će čuđenje potrajati dva – tri dana, jer ona narodna „svakog čuda za tri dana“, nikad nije bila aktuelnija, nego danas. Kad se šarena čudesa dešavaju iz sata u sat.

Bez ikakve želje da se bitno dovoji od nebitnog, usud od odgovornosti, politika od grabeži, i dalje ćemo posmatrati kako mali, nekad ljupki gradovi, nestaju s mape. Dok se maldež sprema na put u Banjaluku, kao u obećanu zemlju. Jer im niko nije javio da i Banjaluka, istina polako, ali temeljito, stari i vene.

Neko je, nedavno, a povodom katastrofalnih rezultata upisa brucoša na Univerzitet u Banjaluci, u komentaru napisao: „Zatvorite Univerzitet, kad ga niko neće!“

Poslije će, vjerovatno, na red doći Pozorište, pa Muzej, pa Mujina ćevabdžinica, pa bioskop, kafane…

I ostaće samo falusoidni neboderi, koje su moćnici izgradili na temeljima naše propasti.

Da li ćemo se, kad se i to desi, iznebuha zaprepastiti! Ili će se neko ipak sjetiti da je sve počelo, onomad, kad je Rudo umiralo, a niko nije ni ušima mrdnuo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije