Politika

Put koji bi Srpsku SKUPO KOŠTAO: Ekonomisti o ideji za samostalno prikupljanje indirektnih poreza

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik, nakon što je duboko zagazio u priču o blokadama, koncentracionoj vladi i neučestvovanju u donošenju odluka na državnom nivou, najavio je i mogući izlazak Republike Srpske iz sistema indirektnih poreza BiH.

Put koji bi Srpsku SKUPO KOŠTAO: Ekonomisti o ideji za samostalno prikupljanje indirektnih poreza
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je uvjeren da bi formiranjem koncentracione vlade Republika Srpska brzo došla u situaciju da izađe iz sistema indirektnih oporezivanja na nivou BiH i da će Srpska donijeti sopstvene zakone o indirektnim porezima i formirati službu koja će prikupljati poreze za prostor Republike Srpske.

Obrazlažući ovu ideju Dodik je dodao da bi ta stopa poreza bila ista kao i u Federaciji BiH i da Srpska tim potezima ne izlazi iz Dejtonskog sporazuma, već da ide ka onome što on jeste.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Mi ćemo onda, kao što je predviđeno Dejtonskim sporazumom, za finansiranje tri ministarstva na nivou BiH dati nekih 10 do 15 miliona, a sve ostalo ide Srpskoj. Ne treba niko da sumnja da nismo sposobni ili spremni za tako nešto. Mi, za razliku od FBiH, možemo da živimo kao država i imamo za to spremne zakone – rekao je Dodik.

Mijenjati sistem i praviti državu u državi nije nimalo jednostavan proces i složeno je političko, pravno i ekonomsko pitanje. Zato ekonomista Zoran Pavlović objašnjava da je  prikupljanje poreza na dodatnu vrijednost ili indirektnih poreza nešto što je ingerencija države, a ako neko želi da promijeni taj sistem mora da promijeni formu države.

– To je toliko složeno pitanje da kada gledamo s ekonomske strane, izgrađivati novi sistem indirektnih poreza bi bilo jako komplikovano, gotovo nemoguće s apekta da to funkcioniše – ocjenjuje Pavlović za Srpskainfo.

FOTO: S. PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

A sadašnja situacija je takva, dodaje, da je Republika Srpska na neki način u boljoj poziciji danas u sistemu nego što bi bila da je samostalna u prikupljanju indirektnih poreza. Kada bi tehnički bilo moguće otcijepiti komad BiH, koji se zove Republika Srpska, Pavlović kaže da bi za to trebala pomoć međunarodne zajednice i stručnjaka koji bi formirali cijelu priču „Jovo nanovo“ na teritoriji Srpske.

– Mislim da je to preskupa zabava u smislu organizacije cijelog posla u odnosu na trenutnu ekonomsku nemoć Srpske. Najave takve vrste stvaraju situaciju nestabilnosti, što je daleko od onoga što nam treba – kazao je Pavlović.

Pročitajte još

Napravio je paralelu s Kosovom, rekavši da je formalno-pravno gledano Kosovo Srbija po odluci 1244, a realno je formiralo sve institucije zasebne države.

– Kada bi htjela tim putem da ide Srpska, vjerovatno bi morala proći isti put kao Kosovo. Jedini problem koji imamo je da je Kosovo imalo velikog prijatelja u SAD, a Srpska to nema – ocijenio je Pavlović.

Situacija u kojoj se Srpska nalazi poslije blokade institucija BiH je vrlo osjetljiva i više nema povratka na staro. Smatra ovo ekonomista Draško Aćimović, koji pita da li će Dodik i SNSD ići do kraja u namjerama da u potpunosti sruši sistem funkcionisanja BiH ili će u međuvremenu međunarodna zajednica zabraniti političko djelovanje Dodiku, kao i određenom broju političara. Aćimović kaže da se, teoretski gledano, može napraviti ono što Dodik govori o samostalnoj službi poreza, carina i slično, ali da se u samostalnost ne ide bez podrške međunarodnih finansijskih institucija.

– Vjerovatno Dodik ima plan kako da ne dođe do potpunog kraha Srpske, jer pravljenje ovakve akcije mora imati podršku. Ne vjerujem da bi otišao ovako daleko da nema nečiju instrukciju – kaže Aćiumović za Srpskainfo i pita da li Dodik možda ima skrivenu podršku.

FOTO: N1/RAS SRBIJA
FOTO: N1/RAS SRBIJA
Draško Aćimović

– Ne znam i teško je to sada procijeniti, ali sistem u BiH ne funkcioniše i mora se naći drugačiji modalitet da bi ljudi mogli početi živjeti normalno, jer ovo nije život dostojan čovjeka. Ovo je život u kojem se, pod maskom patriotizma, bjesomučno pljačka i krade. Podvlačim da povratka na staro nema, kao što nema ni novog bez pametnih i mudrih odluka. Svako ko je krenuo na ovaj put koji vodi Dodik mora znati da se ne može sakrivati iza njega, nego će snositi odgovornost i teret odluka koje mogu biti vrlo bolne – zaključio je Aćimović.

Povećani prihodi

Dodik je naveo da je Republika Srpska u prvih šest mjeseci ove godine imala povećane prihode na pozicijama direktnih poreza i doprinosa 18 odsto ili 196 miliona KM više nego lani, dok na poziciji indirektnih poreza u raspodjeli između Srpske i FBiH ovoga puta najveća stopa ide prema Republici Srpskoj.

Prihvati notifikacije