Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PUT SMRTI U ISTOČNOM SARAJEVU Spomen-ploče svjedoče o STRAVIČNIM NESREĆAMA

Regioni
Autor:

Foto: Marijana Đurić/RAS Srbija

Građani Sarajevsko-romanijske regije traže od nadležnih institucija da se hitno obnovi loša saobraćajna infrastruktura i signalizacija na magistralnim i regionalnim putevima.

Mještani Istočnog Sarajeva posebno traže da se poboljša bezbjednost u saobraćaju nakon što su u kanjonu Miljacke poginule četiri učiteljice iz Sarajeva, koje su sletjele automobilom u rijeku.

Traže da se riješe problemi sa uništenim bankinama, rupama na putu, kompletnom saobraćajnom signalizacijom, kao i da se pravilno obilježe sve crne tačke na putevima u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Naime, baš na mjestu gdje su stradale sarajevske učiteljice mogu se vidjeti brojne spomen-ploče koje su najbolji svjedoci čestih nesreća na magistralnom putu Sarajevo–Pale, u naselju Bulozi, tokom kojih su život izgubili mahom mladi ljudi.

Naša ekipa izbrojala je osam spomen ploča u potezu od jednog kilometra.

Foto: Marijana Đurić/RAS Srbija

– Nema mjesta od Sarajeva do Pala koje nije rizično za vozače – kaže mještanin Buloga, koji je ovom relacijom skoro cijeli radni vijek putovao na posao.

Dodaje da taj putni pravac nije bezbjedan ni kada je cesta suva, a da je posebno opasno kada pada kiša ili snijeg.

– Prije dvije ili tri godine jedva sam izbjegao nesreću kada sam naišao na veliku kamenicu koja je bila na putu – kaže on i dodaje da nadležni treba da reaguju, kako bi zamijenili uništene zaštitne ograde i bankine, te da postave saobraćajnu signalizaciju.

On ističe da je to potrebno jer na toj donici skoro da nikako nema ispravne putne signalizacije.

U „Putevima Republike Srpske“ navode da konstatno rade na obnovi saobraćajne signalizacije na magistralnim i regionalnim putevima u RS. Samo u prošloj godini, kažu, uloženo je skoro dva miliona KM.

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

– Izradili smo projekat na bazi preporuka, koje smo dobili tokom provođenja procedura provjere bezbjednosti saobraćaja. Ono se provodi već duže vrijeme na magistralnom putu M5, dionice Lapišnica – Ljubogošta – Pale. Trenutno je u proceduri izbor konsultanta koji će uraditi tehničku reviziju projekta, kako bi mogli početi radovi. Jedna od značajnijih stavki u projektu je postavljanje novih i kvalitetnijih zaštitnih odbojnih ograda na dijelu dionice uz koju se proteže rijeka Miljacka – navodi Nenad Nešić, v.d. direktora „Puteva RS“.

Dodaje da su još ranije prepoznali problem, izradili projekat, ali da se zbog procedura čeka njegova realizacija.

– Ne možemo vratiti izgubljene živote, ali ćemo nastojati da spriječimo da se dalje dešavaju takve nesreće – istakao je Nešić.

Milan Tešić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja za Srpskainfo kaže da „Putevi RS” izbacuje listu crnih tačaka, te da kada je u pitanju Sarajevsko-romanijska regija, imaju informaciju da je dio Ljubogošta – Pale identifikovana kao najrizičnija saobraćajnica.

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

– „Putevi RS“ dužni su da urade analizu u skladu sa pravilnikom iz 2014. godine koji treba da dobiju dionice koje su najrizičnije. Potom ih moraju rangirati i 20 odsto njih da rehabilituju na godišnjem nivou – kaže Tešić.

Dodaje da su informisani da su javne nabavke za izradu projektne dokumentacije završene i da je u fazi izrada projekta za najkritičniju dionicu Ljubogošta – Pale.

– Koliko imamo saznanja, „Putevi RS“ su unaprijedili svoju bazu i sada kroz pola sata mogu dobiti pregled najrizičnijih dionica puteva, dok je to ranije trajalo po nekoliko sedmica – kaže Tešić.

Dodaje da se na nivou BiH realizuje projekat koji će na poseban način evidentirati saobraćajne nezgode, gdje će se na mnogo precizniji način pratiti saobraćajne nezgode što će „Putevima RS“ uveliko olakšati identifikaciju opasnih dionica.

Prate stanje na putevima

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo ističu da policijski službenici konstantno i kontinuirano prate i sagledavaju stanje na putevima, objekata na putu i putne signalizacije.

U skladu sa svojim ovlašćenjima o nedostacima na putnim komunikacijama dostavljaju nadležnim preduzećima za održavanje puteva Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO