Svijet

Putin na sastanku BRIKS “Korijeni vrtoglave inflacije leže u neodgovornim postupcima zemalja G7”

Korijeni vrtoglave inflacije širom planete leže u dugogodišnjim neodgovornim postupcima zemalja Grupe sedam (G7), a ne u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin na sastanku BRIKS “Korijeni vrtoglave inflacije leže u neodgovornim postupcima zemalja G7”
FOTO: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /EPA

On je na sastanku BRIKS plus napomenuo da se nagli porast inflacije nije dogodio juče.

– To je rezultat neodgovorne makroekonomske politike koju godinama sprovode zemlje G7 – rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, globalna trgovina je “zaglavljena u sporovima”, svjetski finansijski sistem se “tetura”, a lanci isporuke su ometeni.

Pročitajte još

Govoreći o zabrinutosti u vezi sa isporukom ukrajinskih žitarica, Putin je naglasio da se te brige vještački pojačavaju i da Rusija ne postavlja nikakve prepreke transportu žitarica iz Ukrajine.

– Sigurno da smo spremni da u dobroj namjeri nastavimo da poštujemo sve svoje ugovorne obaveze kada se radi o snabdijevanju poljoprivrednim proizvodima, đubrivom, nosačima energije i drugim ključnim proizvodima – naveo je Putin.

Osim toga, Putin je skrenuo pažnju na to da pojedine zemlje pokušavaju da globalnu bezbjednosnu arhitekturu usredsređenu na UN zamijene takozvanim poretkom zasnovanim na pravilima, javio je “Sputnjik”.

– Kojim pravilima? Ko je izmislio ta pravila? – upitao je Putin.

On je dodao da je format BRIKS plus, s obzirom na to da zemlje BRIKS dijele mišljenje o raznim pitanjima, koristan i da učesnici žele da uspostave “stvarni demokratski multipolarni poredak” u svijetu.

Dvodnevni samit BRIKS počeo je juče u formatu video-konferencije, a zvanični domaćin sastanka je Kina.

Prihvati notifikacije