Svijet

Putin nakon konferencije "Rusija će besplatno poslati žito Africi"

Rusija će besplatno obezbijediti žito zemljama Afrike, ako ne dođe do produženja Crnomorske inicijative za izvoz žitarica u maju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/EPA

On je na rusko-afričkoj parlamentarnoj konferenciji rekao da je samo mala količina žita, koja je deblokirana za izvoz u okviru sporazuma, došla do Afrike i da je ispunjenje ruskih uslova za obnovu ugovora u interesu zemalja tog kontinenta.

Pročitajte još

Putin je podsjetio da je Rusija poslala gotovo 12 miliona tona žita u afričke zemlje uprkos svim ograničenjima, prenosi RIA “Novosti”.

– Od 1. avgusta 2022. do 20. septembra ove godine Ukrajinu je napustilo 827 brodova. Od toga je samo tri miliona tona žita poslato u Afriku i 1,3 miliona u najsiromašnije zemlje Afrike. Skrećem vam pažnju na činjenicu da je u isto vrijeme, uprkos svim ograničenjima na izvoz ruskog žita, iz Rusije u Afriku isporučeno skoro 12 miliona tona žita – rekao je Putin na plenarnoj sjednici međunarodne parlamentarne konferencije “Rusija-Afrika u multipolarnom svijetu”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije