Svijet

Putin nakon sastanka sa mladim privrednicima “Neće biti željezne zavjese uprkos sankcijama Zapada”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da nikakva željezna zavjesa neće pasti na rusku privredu uprkos sankcijama koje je uveo Zapad. Rusija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača prirodnih resursa, okrenuta je prema najvećoj ekonomskoj kontrakciji od godina nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Putin nakon sastanka sa mladim privrednicima “Neće biti željezne zavjese uprkos sankcijama Zapada”
FOTO: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /EPA

Upitan o mogućim sporazumima s partnerima kao što su Kina i Indija usred “zatvaranja” ruske privrede, Putin je na televizijskom sastanku s mladim privrednicima rekao da će ruska privreda ostati otvorena.

– Nećemo imati zatvorenu ekonomiju, nismo je imali i nećemo je imati. Nismo imali zatvorenu ekonomiju – tačnije jesmo u sovjetsko vrijeme, kada smo sami sebe odsjekli, stvorili takozvanu željeznu zavjesu, stvorili smo je vlastitim rukama. Nećemo ponoviti istu grešku – naša će privreda biti otvorena – rekao je Putin.

Pročitajte još

Nakon što su velike američke i evropske kompanije te ulagači napustili Rusiju, Moskva je rekla da će se fokusirati na razvoj vlastite domaće industrije i razvijati partnerstva s Kinom, Indijom i silama na Bliskom istoku u zaokretu od Zapada.

– Zemlja poput Rusije ne može biti ograđena – dodao je Putin, piše Avaz.

Prihvati notifikacije