Svijet

PUTIN PORUČIO MAKRONU Ne postoji alternativa za sporazume iz Minska

Ne postoji alternativa za sporazume iz Minska kada je riječ o pronalaženju rješenja za krizu u Ukrajini, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

PUTIN PORUČIO MAKRONU Ne postoji alternativa za sporazume iz Minska
Foto: Gerard Julien-Pool/EPA

Iz pres-službe ruskog Kremlja saopšteno je da je Putin naglasio da Kijev mora bezuslovno da se pridržava svih sporazuma postugnutih u formatu Normandijske četvorke i Kontakt grupe za rešavanje krize u Ukrajini.

To se, prije svega, odnosi na povlačenje snaga iz dva koordinisana dijela duž linije kontakta u selima Zoloto i Petrovsko, kao što je to navedeno i u ‘Štajnmajerovoj formuli’ u ukrajinskom zakonu – navodi se u saopštenju.

“Štajnmajerova formula” predstavlja plan koji je 2015. godine iznio tadašnji ministar spoljnih poslova NJemačke Frank-Valter Štajnmajer, a kojim se predviđa davanje posebnog statusa Donbasu, u skladu sa sporazumima iz Minska, podsjetio je TASS.

Govoreći o mogućnosti održavanja novog sastanka Normandijske četvorke, Putin je još jednom naglasio svrsishodnost detaljnih proprema, koje bi omogućile formulisanje novih koraka u kontekstu punog sprovođenja sporazuma iz Minska.

Predsjednici su se saglasili i oko nastavka rada njihovih pomoćnika, kao i ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje.