Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PUTNICI BI NJEŽNO UMRLI” Teorija zavjere: Pilot namjerno srušio malezijski avion

Svijet
Autor:

Foto: Fazry Ismail/EPA

Američki stručnjak Vilijam Longaviš tvrdi da je pilot nestalog boinga “Malezijan erlajnsa” MH370 u martu 2014. namjerno podigao avion na visinu veću od 12.000 metara, kako bi se pritisak u letjelici toliko spustio da putnici preminu prije pada u more.

Longaviš je u novom izvještaju za magazin “Atlantik” izneo svoje mišljenje o tome kako je došlo do ove tragedije, a istraživao je i privatni život pilota Šaha.

Kobne noći oko 01.10 pilot je preuzeo upravljanje instrument tablom kada je avion bio na visini od oko 10,6 kilometara, a avionom je upravljao sve do 01.21, kada je nestao s radara, prenosi Jutarnji list.

Inženjer Majk Eksner uvjerava u razgovoru za “Atlantik” da se avion peo do visine od 12.200 metara, uzrokujući brzo onesposobljavanje i smrt svih.

– Putnici bi bili onesposobljeni za nekoliko minuta, izgubili bi svijest i nježno umrli bez gušenja ili hvatajući vazduh – kažu stručnjaci.

Najistaknutija i najvjerovatnija teorija u ovoj fazi je da je Šah namjerno oborio avion.

Dugogodišnji Šahov prijatelj, takođe pilot Boinga 777, koji nije želio da bude imenovan, došao je do zaključka da je kapetan Zaharija Ahmad Šah srušio avion vjerovatno prevarivši svog kopilota Farika Hamida, koji je bio na završnom letu obuke, da napusti kokpit.

Foto: Fazry Ismail/EPA

– Zaharije je bio ispitivač na obuci. Samo je trebalo da kaže: ”Idi, provjeri nešto u kabini”, i kopilot bi otišao – kaže prijatelj.

Motiv zbog kojeg je Šah srušio avion u okean još je misterija, ali njegov prijatelj je upozorio da je imao haotičan privatni život i da je bio krhkog emocionalnog stanja.

– Zaharijev brak bio je loš. U prošlosti je spavao s nekoliko stjuardesa. Pa šta? Svi to radimo. Letiš širom svijeta s tim predivnim djevojkama. Ali njegova žena je znala za afere – rekao je Šahov prijatelj, dodajući da je loše emocionalno stanje mogući motiv za ovaj suludi potez.

Osim burnog privatnog života, kapetan leta MH370 bio je vrlo aktivan na društvenim mrežama, često ostavljajući “nezgodne” komentare na stranici manekenkama Ki Min Lan i njenoj sestri bliznakinji Lan Ki Hui na Fejsbuku.

Osim komentara s jasnim seksualnim aluzijama, Šah je često kritikovao malezijske vlasti i tadašnjeg premijera Nadžiba Razaka, navodi Jutarnji list.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO