Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Putujemo, al’ u snovima

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Kako da budu zadovoljni građani ove države oni kojima je, zbog nemaštine, i putovanje u zemlje okruženja samo pusti san?!

A upravo to je pokazalo i najnovije istraživanje o migracijama u regionu, čija je statistika više nego poražavajuća – skoro 70 odsto građana BiH u proteklih godinu dana nijednom nije otišlo u neku susjednu zemlju?!

S druge strane, među srećnicima kojima su kućni budžeti dozvolili koje putovanje, većina je išla samo u Srbiju, i to u posjetu rodbini.

Dakle, gro naših građana ili uopšte ne putuje ili odlaze kod rođaka u posjetu, što se teško može podvesti pod putovanje radi zadvoljenja nekih avanturističkih ili turističkih apetita.

I zvanična statistika je pokazala da čak 75 odsto domaćinstava u Republici Srpskoj ne može sebi da priušti makar jedan sedmodnevni godišnji odmor.

Ne zato što naše ljude mrzi da putuju ili što nisu željni odlaska, obilaska ili provoda u nekoj zemlji u komšiluku, nego zbog toga što, da bi tamo otputovali, pa makar i na dva-tri dana, moraju da se zaduže. Pa onda nemaju izbora nego da se mjesecima odriču svega i svačega da bi odužili taj dug, tako da im na nos izađe tih par dana tokom kojih su se osjećali kao ljudi koji žive život dostojan čovjeka.

Kad saberu dva i dva, većini je jednostavnije da sjede tu gdje jesu, nego da zbog putovanja kućne budžete natežu do pucanja. Međutim, mnogi među njima su već odavno presjekli da ne žele ovakav život na duge staze, pa i nogama i rukama kopaju da odu iz BiH, bilo gdje gdje će moći da žive od svog rada, a ne da svaki evro po tri puta premjeste iz ruke u ruku, dok ga ne potroše.

Jednostavno, žele da rade, ali i da znaju za šta rade. Odnosno, da bar jednom godišnje, kao ljudi, mogu da odu u, naprimjer, Dubrovnik, Ljubljanu, Prag, Veneciju, a da to nije skučeni rođački stan, nego neki hotel, pa makar s jednom zvjezdicom.

E, dok im se ne posreći da se dočepaju posla od kojeg će moći ne samo da se prehrane i obuku, nego i nešto malo više, pomenute destinacije će i dalje samo gledati na tv ili – sanjati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO