Biznis

“RAD ĆE BITI ZNAČAJNO OLAKŠAN” Uručeni paketi opreme proizvođačima mlijeka

U Banjaluci su danas za 23 proizvođača mlijeka iz Republike Srpske uručeni paketi opreme u kojima se nalazi kontejner za čuvanje dubokosmrznutog sjemena.

“RAD ĆE BITI ZNAČAJNO OLAKŠAN” Uručeni paketi opreme proizvođačima mlijeka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Paketi su farmerima uručeni u okviru projekta “Unapređenje konkurentnosti proizvođača mlijeka”, koji je finansiran od projekta Švedska/USAID farma dva, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Pomoćnik ministra za stručne usluge u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać rekao je da će ova oprema proizvođačima mlijeka značajno pomoći da budu što konkurentniji na tržištu.

– Riječ je o veoma kvalitetnoj i skupoj opremi, koju je teško nabaviti, te će našim proizvođačima značajno olakšati rad – rekao je Bursać Srni.

On je izrazio zadovoljstvo jer je poljoprivredna proizvodnja na ovim prostorima u stalnom porastu unazad nekoliko godina, te naveo da projekat koji realizuje USAID i Vlada Švedske ima veliki značaj za njen razvoj.

– Resorno ministarstvo izdvaja značajna sredstva za mljekarski sektor kroz podsticaje, te je premija po litri mlijeka 26 feninga, što na godišnjem nivou iznosi oko 30 miliona KM samo za premije za mlijeko – rekao je Bursać.

On je naveo da je Ministarstvo u prethodnim godinama stabilizovalo isplatu ovog podsticaja, koja se vrši svakog prvog u mjesecu, tako da proizvođači mogu da računaju na ovu podršku i da planiraju razvoj svoje proizvodnje.

Direktor projekta Švedska/USAID farma dva Bil Mejs rekao je da će oprema koja je danas uručena mljekarima, kao i obuka koju su prošli u prethodna dva mjeseca, doprinijeti da se mljekarstvo u Republici Srpskoj i BiH dalje modernizuje, te da se poveća količina i kvalitet proizvedenog mlijeka.

– Ovo ima veliki značaj za postizanje standarda koji su potrebni za izvoz mlijeka u EU, dok napori projekta takođe pomažu integraciji poljoprivrednog sektora u EU – rekao je Mejs.

On je ocijenio da je situacija u mljekarskom sektoru u Republici Srpskoj dobra, te da je poljoprivredna proizvodnja na dobrom putu razvoja, kojim treba nastaviti i u budućnosti.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da će ova oprema olakšati rad farmerima jer neće morati čekati veterinara.

– Veliko je zadovoljstvo što su danas po ove pakete došli mladi farmeri, na kojima treba da ostane farmerstvo i na kojima treba da se zasniva poljoprivredna proizvodnja – rekao je Usorac.