Društvo

Radanović o ubistvu srpske povratnice u Visokom “Ćutanje federalnih vlasti je poruka Srbima da nisu zaštićeni”

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba Đorđe Radanović ocijenio je da je ubistvo srpske povratnice Nade Radulović u Visokom i nereagovanje nadležnih organa Federacije BiH (FBiH) poruka svim Srbima povratnicima u ovom entitetu da njihovi životi nisu i neće biti zaštićeni.

Radanović o ubistvu srpske povratnice u Visokom “Ćutanje federalnih vlasti je poruka Srbima da nisu zaštićeni”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Radanović je rekao da je očigledno da je ubistvo izvršeno zbog nacionalnosti, a ne iz koristoljublja.

– To je poruka svim Srbima povratnicima u cijeloj FBiH da mogu biti lišeni života, a da će vlasti ćutati i da neće raditi ništa po pitanju smirivanja stanovništva – naveo je Radanović.

Pročitajte još

On je ocijenio da su Srbi u FBiH uznemireni zbog ubistva Radulovićeve, te da strahuju za vlastite živote.

Radanović je pozvao vlasti FBiH, a posebno pravosudne institucije Zeničko-dobojskog kantona, da utvrde motiv ovog ubistva, te da o tome obavijeste javnost.

– Ubistvo izvršeno, počinilac u pritvoru, ali i dalje mi nemamo razjašnjeno šta je motiv ubistva povratnice. Srbi imaju pravo da znaju šta je motiv, jer su povratnici osjetljiva kategorija – poručio je Radanović.

Povratnica u opštinu Visoko Nada Radulović (65) ubijena je 31. maja u naselju Maurovići, a osumnjičeni za ubistvo je uhapšen. Prema pisanju medija, riječ je o Visočaninu Muameru Hodžiću, kojem je Kantonalni sud u Zenici odredio jednomjesečni pritvor.

Prihvati notifikacije