Politika

“RADE NA ŠTETU GRAĐANA" SDS pozvao Savjet ministara da ODBACI NOVE NAMETE

Povodom najave kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da će Savjet ministara razmatrati povećanje stope PDV, Odbor za privredu i finansije SDS je izrazio najdublje neslaganje sa ovakvim kalkulacijama navodeći da njihovo mišljenje vjerovatno dijeli i većine građana i privrednika.

“RADE NA ŠTETU GRAĐANA" SDS pozvao Savjet ministara da ODBACI NOVE NAMETE
FOTO: YOU TUBE

Želimo da naglasimo da u prethodnih pet godina stoji potreba reforme sistema indirektnih poreza. U tom periodu nije učinjeno ništa što bi omogućilo bolje funkcionisanje sistema, olakšice privredi ili popravljanje standarda građana. Od „akcizne koalicije“ smo dobili samo povećanje nameta na motorna goriva, a da do sada čak ni izvještaj nije podnesen o naplati povećane akcize, niti njenoj upotrebi za razvoj – ističe se u saopštenju koje je potpisao predsjedavajući tog Odbora Slaviša Raković.

Dodaje se da je SDS u tom istom periodu predlagao niz mjera za poboljšanje sistema indirektnih poreza. Tražili su, kako navode, da se izađe u susret privrednicima u vezi rokova naplate poreza, obračunskog perioda, kao i oko podizanja praga za ulaz u sistem PDV sa 50 na barem 100.000 KM.

– Razmatrali smo i predlagali uvođenje dvije stope PDV kako bi popravili situaciju građana u pogledu nabavke osnovnih životnih namirnica i lijekova. Na sve ovo odgovori i argumenti „akcizne koalicije“ se svode na to da je Uprava za indirektno oporezivanje nesposobna za tako nešto – ističe se u saopštenju.

U SDS navode da se postavlja opravdano pitanje da li „akcizna kolacija“ želi promjene i unapređenja uslova za privredu i građane ili isključivo želi da na teret građana poveća javnu potrošnju.

– U tom smislu i povećanje plata u javnom sektoru se može gledati kao dio plana povećanja nameta i povećavanja javne potrošnje. Očekujemo, kao i svi građani i privrednici da se jednom skine „fama“ sa UIO, da se utvrdi da li je sposobna da izvrši date funkcije i da provede unapređenja u interesu svih građana – stoji u saopštenju iz SDS.

U ovoj stranci navode da i dalje smatraju da je i nakon 15 godina rada UIO nedorasla svojim poslovima i da bi središte odgovorne politike trebalo biti na njenom sređivanju. U tom smislu su najavili da će pokrenuti odgovarajuće inicijative.

Pozvali su Savjet ministara da odbaci jednokratna rješenja o povećanju PDV i da na dnevni red stavi ozbiljan program reforme i sistema indirektnih poreza i UIO kako bi ispunili očekivanja građana i privrede.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije