Politika

"RADI ZA VIŠE OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI" Evo ko je Kadri Veselji, kosovski političar koji poziva na rat protiv Srbije

Pozivom Makedoniji i Crnoj Gori da se zajedno sa Prištinom udruže potiv Srbije, Kadri Veselji, šef parlamenta i lider najuticajnije vladajuće samo je potvrdio nešto na šta Beograd već dugo upozorava međunarodnu zajednicu, a to su opasne namjere Albanaca da desabilizuju Balkan, pa i Evropu.

"RADI ZA VIŠE OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI" Evo ko je Kadri Veselji, kosovski političar koji poziva na rat protiv Srbije
Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Te opasne namjere Albanaca prvi je razotkrio Enver Hodžaj, prvi čovjek premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, januara prošle godine u intervjuu zagrebačkom Večernjem listu.

U nekoliko navrata za vrijeme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori sam razgovarao sa čelnicima tih država da se suprotstavimo Srbiji i njihovoj agresivnoj politici – izjavio je tada Hodžaj.

Hodžaj, koji Srbiju doživljava kao “faktor destabilizacije u regionu”, kazao je da Beograd u kontinuitetu vodi agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu.

Iako je kasnije tvrdio da Večernjem nije govorio o “paktu” protiv Srbije i da su njegove riječi izvučene iz konteksta, malo ko je u to povjerovao.

Da je to istina potvrdio je sinoć u emisiji Rubikom KTV-a Veselji, koji je za sebe rekao da je lično spreman da se suoči sa Srbijom, kao što je to činio i prije 20 godina.

Nada se da više neće biti borbe na ovom prostoru, ali ako “Srbija probije granicu Kosova”, ne vjeruje da bi moga da odoli i ostane kod kuće.

Baš kao i Hodžaj, koji je rekao da uvijek kada se nađe u Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj, sa tamošnjim liderima razgovara o suprotstavljanju Srbiji, Veselji je sada otvoreno pozvao Makedoniju i Crnu Goru, koje su, kako je rekao, već članice NATO, da se pridruže Prištini i krenu protiv Srbije.

Najviše mu, ističe, smeta srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

A upravo je Vučić Veseljija označio kao “gospodara Kosova”, čovjeka iz sijenke, nekada šef obavještajne službe terorističke OVK, sada lider vladajuće Demokratske partije Kosova i predsjednika parlamenta.

Veseljiju se pripisuju sve prijetnje koje je i ranije upućivao na račun Srbije.

Veselji je i čovjek koji je uoči Vučićeve posjete Kosovu uputio otvorene prijetnje hapšenjem predsjednika Srbije, ukoliko se odluči da posjeti Gazivode.

Veselji je, prema pisanju medija, čak dvije decenije prvi obavještajac među Albancima.

Završio je, prema tim navodima, kurseve terorističke obuke u Albaniji, Njemačkoj i Švajcarskoj, a sumnja se da i danas kontroliše tokove novca na KiM, kriminal, trgovinu drogom, naftom, kao i da je odgovorna za brojne likvidacije.

Upućeni u prilike na Kosovu kažu da je Tači američki čovjek, Haradinaj britanski, a Veselji, kažu, ne zna se čiji je tačno, jer radi za više obavještajnih službi.

Riječ je o istom onom čovjeku koji je olako poručio da bi na “pokušaj vraćanja Srbije” u južnu pokrajinu, Albanci odgovorili “osvajanjem” Niša.

– Srbija da se ne trudi da se vrati, jer mi se nećemo zaustaviti do Niša, jer ova zemlja je slobodna, nezavisna i suverena, a svako kršenje će dobiti zasluženi odgovor svih Albanaca gdje god da žive – rekao je Veselji.