Svijet

Radikalan potez: Dubrovnik razmatra da donese odluku koja će RAZBJESNITI TURISTE I MJEŠTANE

Dubrovnik, koji je stekao veliku popularnost pojavljivanjem u čuvenoj seriji “Igra prestola”, razmatra radikalan potez u borbi protiv prevelikog broja turista – zabranu otvaranja novih restorana.

Radikalan potez: Dubrovnik razmatra da donese odluku koja će RAZBJESNITI TURISTE I MJEŠTANE
FOTO: M. IVANOVIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik hrvatskog grada Mato Franković rekao je za Si-En-En da će dubrovačko vijeće glasati u decembru o prijedlogu novog strogog zakona za restorane. Ukoliko bude izglasan, zakon će zabraniti nove stolice i stolove u starom dijelu grada u narednih pet godina.

Moći će da otvore restorane unutra, ali znajući Stari grad, biće jako teško naći takav prostor. Gotovo svi restorani rade pretežno sa baštama. Čak i ako se neki od starih restorana zatvori, novi neće moći da ga zamijeni – dodao je Franković.

Restorani u Starom gradu u Dubrovniku praktično su uklesani u zidine sa vrlo ograničenim prostorom, pa bašte spašavaju promet. Zo znači da će u praksi novi zakon značiti i zabranu otvaranja restorana.

Gradsko veće posjeduje sav javni prostor u Dubrovniku, te stoga može da odluči hoće li se restoranu dodijeliti spoljni prostor sa stolovima ili ne.

Grad se do sada nosio sa efektima prekomjernog turizma ograničavajući broj brodova za krstarenje koji pristaju u gradsku luku, smanjujući broj štandova za suvenire, kao i redukcijom stolova i stolica ispred restorana za 20 odsto.

Međutim, ovakav potez Si-En-En ocjenjuje kao prvi u borbi protiv prekomjerenog turizma, podsjećajući da je Venecija zabranila otvaranje restorana brze hrane 2017. godine, ali da stanovnici grada tvrde da se ta zabrana ne poštuje.

(CNN)