Gradovi

RADILI U KOMUNALNOM SEKTORU Osobama sa lažnim diplomama isplaćeno više od 12 miliona KM

U javnom sektoru Kantona Sarajevo do sada je otkriveno da 57 osoba ima krivotvorene diplome i da im je isplaćeno više od 12 miliona KM, rezultati su revizije koju sprovodi Kancelarija tog kantona za borbu protiv korupcije.

RADILI U KOMUNALNOM SEKTORU Osobama sa lažnim diplomama isplaćeno više od 12 miliona KM
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je danas na konferenciji za novinare da javnost mora prihvatiti da je ovo neprihvatljivo i da svi moraju biti svjesni da će biti otkriveni i procesurirani.

On je precizirao da je provjera rađena samo u komunalnom sektoru.

Šef Kancelarije za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić precizirao je da su, osim u jednom slučaju falsifikovanja VSS diplome, sve ostale srednjoškolske diplome.

Pročitajte još

On je naveo primjer da osoba koje potpisuje u gradskom saobraćajnom preduzeću da je vozilo ispravno ima falsifikovanu diplomu.

– Tužilaštvo je već podiglo pet optužnica zbog krivotvorenih diploma – rekao je Kafedžić i dodao da prema trenutnom zakonu, ukoliko osoba ima krivotvorenu diplomu duže od 10 godina, ona je u fazi zastare i te osobe ne mogu odgovarati.

Prema Kafedžićevim riječima, ima elemenata za organizovani kriminal, ali to je posao Tužilaštva BiH.

– Trebamo provjeriti ukupno 35.000 diploma svih nivoa obrazovanja, a do sada smo provjerili više od 5.000 diploma od čega je 57 krivotvoreno – precizirao je Kafedžić.

Prihvati notifikacije