Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Radišić: Prevladao razum u cilju zaštite vitalnog entitetskog interesa Srpske

Politika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Senator Republike Srpske Živko Radišić rekao je da jučerašnja dvotrećinska podrška Narodne skupštine stavovima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa Pelješkim mostom pokazuje da je prevladao razum u cilju zaštite vitalnog entitetskog interesa Srpske i da probleme treba rješavati dijalogom, a ne preglasavanjem.

Radišić, koji je svojevremeno obavljao funkciju srpskog člana Predsjedništva, ocijenio je da je glavna poruka, nakon poništavanja spornog zaključka Predsjedništva u kome se pozivalo na obustavu radova na Pelješkom mostu, da u BiH probleme ne treba rješavati preglasavanjem, već razumom.

– Treba biti spreman na dijalog jer se ništa ne može riješiti na štetu bilo koga drugoga. Niti to možemo mi, niti to mogu drugi – poručio je Radišić.

On je rekao da je usvajanje Dodikove izjave u Skupštini opomena da BiH ima šansu isključivo na osnovama mirnog dogovaranja, usklađivanja interesa i međusobnog poštovanja.

– A, ne prijeteći i prizivajući, ne daj Bože, nemire i stradanja – rekao je Radišić.

On je naglasio da je odnos sa susjednim zemljama posebno bitan, jer niko ne može biti izolovan, pa ni BiH i Srpska.

– Narod je davno rekao kad ustaneš pogledaj komšiju, pa u sunce… Poštujmo susjede ako hoćemo da i oni nas poštuju – rekao je Radišić.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je dvotrećinskom većinom izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Nakon ove odluke Narodne skupštine Republike Srpske, osporavana odluka Predsjedništva BiH biće poništena, odnosno neće stupiti na snagu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO