Politika

Radislav Jovičić za Srpskainfo: Sa ovom vlašću, Srpska je čak i Srbiji POSTALA TERET

Vinston Čerčil je rekao da u politici nema vječne ljubavi i da su vječni samo interesi. Interes DNS je potpuna promjena stanja na bolje. Promjena u svim segmentima društva jer nam je Republika Srpska potpuno urušena.

Radislav Jovičić za Srpskainfo: Sa ovom vlašću, Srpska je čak i Srbiji POSTALA TERET
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To u intervjuu za Srpskainfo kaže Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS i kandidat te stranke za predsjednika Republike Srpske, u odgovoru na pitanje ima li šanse da se nakon izbora DNS vrati u kaoliciju sa SNSD.

– Želimo, znamo kako, a i hoćemo da napravimo promjene i oporavimo Srpsku poslije oktobarskih izbora. S kim? Vidjećemo ko će prepoznati naše ideje i ko će biti taj s kim ćemo ići u te promjene. Dobrodošli su svi oni koji vole Republiku Srpsku i koji znaju šta treba uraditi da nam svima bude bolje – kaže Jovičić.

Kolika je politička snaga, rejting DNS, nakon svega što vam se desilo – promjena predsjednika, izlazak iz vlasti, napuštanje i smjena brojnih kadrova i njihov prelazak u druge stranke, od kojih su neke formirali bivši DNS-ovci?

DNS je treća po snazi politička partija u Republici Srpskoj. Nakon svih udara koje je doživio, a koje ste u pitanju naveli, mi smo se održali i ostali stabilni. U prilog ovome ide i činjenica da imamo svoje predstavnike na svim nivoima vlasti, od Predstavničkog doma PSBiH, Narodne skupštine Srpske, pa do lokalnih parlamenata. DNS ima svoje predstavnike u 60 lokalnih skupština, preko 120 odbornika, ima formirana 62 gradska odnosno opštinska odbora, devet regionalnih odbora u Republici Srpskoj i regionalni odbor u FBiH. Na posljednjim lokalnim izborima DNS je osvojio oko 70.000 glasova, što ukazuje da je infrastruktura veoma jaka i stabilna i da od nas jedino jaču infrastrukturu ima SNSD i djelimično SDS.

Što se tiče ovih koji su napustili DNS, narod i javnost ih je već nazvala adekvatnim imenom. Ja nisam čovjek koji koristi ružne riječi, ali sam uvijek govorio i uvek ću govoriti jednu stvar: svako bira svoj politički put i opredjeljenje. Jedino što im zamjeram je to što su odnijeli ono što pripada DNS. Ako misle da su toliko bitni i moćni, mogu da izađu kao samostalni kandidati, bez političkog subjekta, i onda je to njihovo. Ovako moram reći da su prevarili, ukrali i slagali i svoju partiju i simpatizere, ali, što je još gore, i birače koji su im dali glas.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

DNS je napravio otklon od opozicionog bloka i odlučio da nastupi samostalno. Koji je to politički prostor koji ciljate?

DNS je čitavu prošlu godinu pokušavao da nađe zajednički jezik sa SDS i PDP. Očigledno da nije išlo. Nisam nikad čuo predsjednika DNS ili bilo kog funkcionera DNS da smo zatvorili vrata za razgovore. Naprotiv, uvijek pozivamo da se ujedinimo, zajednički nastupimo, radimo. Ali gospodo, molim vas, uvažite i vi nas i naše stavove. Uvažite snagu koju imamo. Matematika je egzaktna nauka, a brojke koje sam iznio u prethodnom odgovoru govore o tome. Uvijek smo se zalagali i zalagaćemo se za program koji treba da ponudimo našim građanima, program kojim ćemo omogućiti oporavak Republike Srpske na svim poljima. Nismo samo za kritiku bez utvrđivanja konkretnih rješenja.

U javnosti često čujemo od pojedinih političara da ne valja ovo, ne valja ono. Znamo mi, kao i građani, da ne valja, da nije dobro, ali šta to mi nudimo?! To je ključno pitanje na koje moramo dati odgovor. I zato ponavljam još jednom, treba ukrupniti političku scenu Republike Srpske oko programa oporavka RS, koji će zajedno napraviti svi oni koji iskreno vole Srpsku i kojima je to osnova djelovanja, a ne promjena vlasti radi dolaska na vlast.

Da li samostalnim nastupom slabite izborne šanse SDS i PDP?

Mogu da pitam isto – da li oni slabe naše izborne pozicije?! Da li neprihvatanjem rada na zajedničkim programskim ciljevima oporavka Republike Srpske oni omogućavaju aktuelnoj vlasti ostanak na vlasti i dalje pljačkanje našeg naroda? Nisam zagovornik sukoba, ali ako nama neko postavi takvo pitanje ili bilo koje u kome se krivica svaljuje samo na jednog, onda mislim da je ovakav odgovor adekvatan. DNS se ponaša odgovorno, identifikuje probleme, nudi rješenja i pruža ruku za dogovor. Međutim, lične sujete pojedinih iz opozicije u velikoj mjeri narušavaju i sam pokušaj stvaranja jedinstva, a kamo li jedinstvo, što je jako porazno za sve nas.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kao kandidat za predsjednika Republike Srpske niste toliko vidljivi na terenu, za razliku od kandidata PDP, Jelene Trivić, što stvara spekulacije da vaša kandidatura ipak nije definitivna. Kako to komentarišete?

Moja kandidatura je proistekla odlukom organa stranke i ona je definitivna. Nisam se sam kandidovao niti sam tražio od stranke kandidaturu. Ukazana mi je velika čast takvim stavom stranke prema meni, šta god ko mislio o tome. Ja sam odgovoran čovjek i znam tačno šta su nadležnosti predsjednika, jer su one jasno definisane Ustavom Republike Srpske. Predsjednik je korektivni faktor izvršne vlasti, . Ko god misli ili priča drugačije, on obmanjuje javnost i birače.

Posljednjih mjeseci, zajedno sa rukovodstvom DNS, obišao sam sve naše odbore, lično se uvjerio u snagu i motivaciju našeg članstva i osjetio punu podršku mojoj kandidaturi za predsjednika Republike Srpske. To mi puno znači. Ovih dana sam u fazi formiranja izbornog štaba, pravljenja izborne platforme i programa s kojim ću izaći u javnost i ponuditi našim građanima konkretne stvari u svrhu promjene ovog neizdrživog stanja. Više ću se bazirati na nuđenju rješenja nego na kritici. Rekao sam već da mi, kao i građani, znamo da je stanje loše i da treba da radimo na iznalaženju rješenja i da ta rješenja ponudimo građanima. E, to je ono na čemu trenutno radim mimo kamera, Fejsbuka, Tvitera, pjevanja pod šatorima i u kafanama i slično.

Pročitajte još

U slučaju da postanete predsjednik Republike dočekaće vas teške političke teme poput nametanja zakona OHR, vraćanja nadležnosti Srpskoj, odnosa prema Rusiji i NATO… Kakav je Vaš stav o ovim pitanjima?

Nisam zagovornik nametanja bilo kakvih odluka sa strane. Ne treba nam međunarodno tutorstvo već dijalog s predstavnicima međunarodne zajednice. To uvijek kažem i uvijek ću to zastupati. Ovoj zemlji je potreban dijalog, konstruktivan dijalog. Bez majorizacije bilo koga za bilo šta. Treba razgovarati danima, noćima, satima dok se ne nađe rješenje koje je dobro za sve koji žive na ovim prostorima. Ja se često pitam da li aktuelna politika, oličena u trojci Dodik – Čović – Izetbegović, namjerno dovodi u situaciju međunarodne institucije da nam nameću rješenja, jer oni nemaju više šta da ponude građanima BiH. Onda od toga naprave čitavu političku priču o ugroženosti, o majorizaciji i o ko zna čemu sve već, a da su prije toga potrošili sve vrijeme ovog svijeta da se ništa ne dogovore, osim učvršćivanja njihovih biznisa.

Uvijek ću zastupati interese Republike Srpske i njenih građana, pa i kad je u pitanju odnos prema Rusiji ili prema NATO. Uvijek ću od sagovornika tražiti objašnjenje ustavno-pravnog položaja Republike Srpske u tim odnosima. Nama je bitan mir, stabilnost, ekonomska i diplomatska snaga. Samo tako možemo opstati na ovim prostorima. Moj narod mi je najbitniji. Uz dužno poštovanje prema svima ostalima, ali Srpska i srpski narod na ovim prostorima za mene je svetinja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bosna i Hercegovina je često tema u Briselu i Njujorku kao politički, pa čak i bezbjednosno, rizično područje, na „nišanu“ Moskve. Prema Vašim procjenama, koliko je to opravdano, a koliko se od BiH pokušava napraviti slučaj – zemlja koja je na ivici sukoba?

BiH je duboko podijeljeno društvo po svim osnovama, i ekonomski i politički i etnički. Trenutne političke elite su nas dovele u situaciju da o nama često po raznim osnovama raspravljaju „veliki“, a kada oni raspravljaju, onda mi ovako „mali“ samo možemo imati probleme. Glavna politika u BiH je politika podjela, politika prošlosti. Moramo se boriti za budućnost koja će omogućiti opstanak mladih, pametnih na ovim prostorima, kako bi doprinijeli ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj stabilnosti.

Republika Srpska, vođena politikom kojom je vođena, skoro da nema prijatelja u svijetu, čak sam spreman tvrditi da smo i Srbiji teret. Nemamo izgrađenu diplomatiju, slaba nam je ekonomija, predstavnici vlasti u velikoj mjeri izazivaju i provociraju velike sile, kao da im je u interesu da nas neko ukine ili potpuno razvlasti. Došlo je krajnje vrijeme da se to promijeni. Ne na uštrb interesa Republike Srpske, njenog statusa, autonomije, nadležnosti. Većina njih se krije iza toga kako bi zaštitili sebe i svoj dugogodišnji kriminal. To je ono zbog čega mora doći do promjena, da spasavamo što se spasiti može.

Nijedno ročište nije pomjereno radi mene

Već tri godine Vam se sudi za nesavjestan rad u službi, kao bivšem ministru unutrašnjih poslova RS. Koliko je izvjesno da čitav postupak zastari baš pred održavanje opštih izbora u BiH?

– Kada je podignuta optužnica protiv mene dao sam samo jednu izjavu za medije koja je glasila: „Neću se oglašavati po ovom slučaju sve dok se pravosnažno čitav postupak ne završi, da ne bih na bilo koji način uticao na rad suda“. I nisam se oglašavao. Evo, ekskluzivno za Srpskainfo ću kratko reći: Ja ne vodim postupak, to je u nadležnosti suda. Uvijek sam dostupan i na svaki poziv suda sam se uredno odazvao. Nijedno ročište koje je zakazano nije odgođeno niti pomjerano radi mene. Nijednu radnju koju je sud tražio od mene ili mog advokata nismo ignorisali niti obišli. I dalje sam dostupan i uvijek ću biti dostupan za bilo koju instituciju Republike Srpske. Nikada neću izbjegavati odgovornost koju eventualno imam.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije