Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Radončić: Pametan potez Komšića i Džaferovića, uradio bih isto

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), koja je u vladajućoj koaliciji, Fahrudin Radončić je komentarisao Principe za formiranje vlasti na državnom nivou, kao i današnju odluku sa sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ANP i imenovanje mandatara budu skinuti s dnevnog reda.

Radončić je istakao da su Željko Komšić, predsjedavajući, i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, donijeli dobru odluku te da bi uradio isto da se našao na toj stolici.

– Sinoć sam imao večeru s gospodinom Izetbegovićem, apsolutno podržavam stavove gospodina Komšića i Džaferovića. Mislim da je to jedinstven stav i da neće biti nikakvog pomaka na štetu našeg evroatlantskog puta – kazao je Radončić te dodao:

– Uradio bih ovo što su i oni uradili, mislim da je to pametan potez, da se ta tačka dnevnog reda skine danas i da se dobije vremena na novim razgovorima, da malo relaksiramo situaciju – rekao je on.

Njegova očekivanja su da će vlast biti formirana u periodu od mjesec do tri mjeseca te je kazao da nije vjerovao u mogućnost formiranja u roku od mjesec od potpisivanja Principa.

– Bio sam pesimista, da budem iskren, nisam to javno govorio da ne kvarimo tu pregovaračku atmosferu. Vi znate da je Bosna i Hercegovina prije osam godina imala krizu vlasti od 17-18 mjeseci. Moja je procjena da će to biti slično i ovoga puta – rekao je Radončić.

Dodikovu najavu da će izaći iz vladajuće koalicije ukoliko ne dođe do kompromisa ocijenio je kao blef.

– Mislim da se radi o nečemu što se zove politički blef, da on to neće sigurno uraditi zbog svojih interesa, njemu je jako važno da on bude u vlasti na nivou države, a ne SDS – kazao je Radončić za N1.

Na kraju, istakao je da su sve stranke s hrvatskim i bošnjačkim predznakom jedinstvene kada je u pitanju evroatlantski put BiH te da razgovori o toj temi nisu potrebni. S liderom bosanskog HDZ Radončić je kazao da je u kontaktu, no s Miloradom Dodikom – nije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO