Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Radovan Višković za SRPSKAINFO: Odluka Ustavnog suda BiH OČEKIVANA, nastavlja se OTIMAČINA srpske imovine u Federaciji BiH

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Radovan Višković

Odluka Ustavnog suda BiH da je Zakon o zemljišnim knjigama u skladu sa Ustavom Federacije BiH je očekivana, s obzirom na dosadašnju praksu Suda kada je riječ o apelacijama iz RS, kaže za Srpskainfo potpredsjednik SNSD Radovan Višković.

On je ocijenio da će nakon ovakve odluke Ustavnog suda BiH uslijediti samo nastavak otimačine srpske imovine u Federaciji, ne isključujući mogućnost da iza svega stoje „skrivene namjere“ vlasti u Federaciji BiH, ali i samog Ustavnog suda BiH.

-Kada je SNSD podnosio apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa zemljišnim knjigama u FBiH, nisam bio optimističan u ishod apelacije, znajući kako se ponaša Ustavni sud BiH. Za sve apelacije koje dođu iz RS na neki način se pokušava reći kako je sve u skladu sa Ustavom i zakonima. Mogao bih prihvatiti da je taj Zakon u skladu sa Ustavnom FBiH, ali onda mogu slobodno i da kažem da federalni Ustav ne valja – kaže Višković.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Da postoje iskrene namjere da Srbi, ali i drugi građani u Federaciji BiH, ne budu zakinuti za svoju imovinu, onda bi, smatra Višković, i postupak njene registracije bio mnogo transparentniji.

-Vlasnici imovine u FBiH, prije svega Srbi, ali i drugi narodi, koji ne žive na tom području ne obavještavaju se direktno o rokovima registracije, nego posredstvom „Službenog glasnika“ i dnevne štampe. Zamislite nekoga ko živi van BiH, ne samo u RS, već u Njemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji, Srbiji – koliko je on u prilici da prati propise i sredstva obavještavanja u FBiH u kojima ga neko „obavještava“ o registraciji imovine. Ovo nije dobra poruka građanima BiH, ne samo Srbima, već i drugim narodima, koji trenutno ne žive u FBiH, a imaju tamo imovinu, jer u jednom momentu mogu ostati bez nje. To su ljudi koji su već jednom protjerani, opljačkani i osiromašeni, a očigledno je namjera da se ta procedura, 20 godina poslije rata, dovrši do kraja – istakao je Višković.

Ustavni sud BiH je, odlučujući o zahtjevu 29 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH, utvrdio da su sporne odredbe Zakona o zemljišnim knjigama FBiH u skladu sa odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu.

Registracija nekretnina

U Federaciji BiH u toku je projekat registracije nekretnina koji se odnose na usklađivanje podataka između katastra i zemljišnih knjiga. Praktično, u pitanju je zamjena starih zemljišnih knjiga sa novim katastrom, pri čemu opštinski sudovi u Federaciji, posredstvom federalnog “Službenog glasnika” ili oglasa u medijima pozivaju vlasnike, koji imaju nekretnine u određenim katastarskim opštinama, da prijave svoja prava u roku od 60 dana. U suprotnom mogli bi da ostanu bez prava vlasništa nad imovinom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO