Politika

Radović o hazarderskoj politici SNSD: Ponašaju se po maksimi POSLIJE MENE POTOP

Vlast predvođena SNSD-om, nakon što je u proteklih 15 godina gotovo potpuno ekonomski, ali i demografski urušila Republiku Srpsku, sada se ponaša po izreci jednog francuskog vladara "Poslije mene potop", istakao je danas Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Radović o hazarderskoj politici SNSD: Ponašaju se po maksimi POSLIJE MENE POTOP
FOTO: SDS

Radović smatra da je pravi avanturizam donositi Zakon o vojci, Zakon o VSTS i Zakon o indirektnim porezima jer to može dovesti do nesagledivih posljedica po Republiku Srpsku i narod u njoj.

– Građani se uopšte nisu izjasnili o tome i izabrani poslanici i predstavnici vlasti u Republici Srpskoj uopšte nemaju mandat za takve političke poteze – poručio je Radović.

Takođe, kaže zamjenik predsjednika SDS, ni Izvršni komitet SNSD-a, nakon čijeg zasjedanja su saopštene te odluke, ne može sebi da dodijeli pravo da narod i građane u Republici Srpskoj postavi kao štit za svoje lične interese.

– Veoma bitno pitanje koje se samo po sebi nametnulo je čiju podršku imaju za ovakve hazarderske političke odluke? Koje velike sile, a koje su ujedno garanti Dejtonskog sporazuma, odobravaju ovu politiku – upitao je Radović čelnike SNSD-a.

On je naglasio da su pojedini parlamentarci EU već najavili sankcije ukoliko se uđe u takvu aktivnost i pitanje je šta će dogoditi nakon toga.

– Sankcije koje bi se uvele Republici Srpskoj bi dovele do potpunog ekonomskog kolapsa i sloma i njihovo ukidanje je dugoročan proces koji može da potraje godinama. Prije svega, došlo bi do velike nestašice lijekova i osnovnih životnih namirnica: ulja, brašna, mesa. Mi nemamo mogućnosti da tu hranu proizvedemo – poručuje Radović.

Pročitajte još

On smatra da bi u slučaju sankcija došlo do nestašice benzina, ali i do rasta šverca u kojoj bi njegova cijena bila mnogo veća nego sada.

– Mnoga izvozna preduzeća bi propala, jer na domaćem tržištu ne mogu da plasiraju svoje proizvode, dok bi se svi strani investitori, ali i banke povukli sa tržišta Republike Srpske – pojasnio je Radović.

On naglašava da bi finansijske sankcije dovele do obustave slanja novca koji nam sada šalje dijaspora, jer bi se cijeli sistem zatvorio.

– Isplata plata i penzija budžetskim korisnicima bi takođe bila dovedena u pitanje jer bi se značajno smanjili poreski prihodi. Sve ovo bi bio uvod u veliku nezaposlenost, inflaciju i kolaps budžeta i zaista bismo se našli u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Sve ovo je već jednom viđeno i narod je te štetne posljedice već jednom osjetio na svojoj koži – kategoričan je Radović.

Zamjenik predsjednika SDS je istakao da građani i narod u Republici Srpskoj moraju biti zabrinuti i ne smiju da ćute jer ovakva neodgovorna politika će dovesti do masovnog egzodusa stanovništva i potpunog urušavanja Republike Srpske.

– Sigurni smo da narod ne želi da Srpska bude siromašna kneževina u rukama nekoliko vlastodržaca. Republici Srpskoj je istorijski i poziciono mjesto u Evropskoj uniji, gdje vladaju pravo i demokratija i sa kojom može da razvija svoju ekonomiju jer već sada daleko zaostajemo iza zemalja koje su članice EU – zaključio je Radović.

Prihvati notifikacije